Statenlid in beeld: Fatima Oulad Hadj (PvdA)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Fatima Oulad Hadj van de PvdA.

Statenlid in beeld: Fatima Oulad Hadj (PvdA)

Waarom ben je in Statenlid geworden?  

De reden waarom ik de politiek in ben gegaan is om ervoor te zorgen dat mijn kinderen, alle kinderen, het juiste onderwijs krijgen op het juiste niveau. Ik ben zelf een kind van analfabete ouders en werd daarop afgerekend. Dat wilde ik niet voor mijn kinderen. En ook omdat ik zelf een ouder ben van de kinderopvangtoeslagaffaire, vanwege mijn achternaam en ook het feit dat ik een alleenstaande moeder ben. Ik heb een koopwoning en was als de dood dat ik mijn huis zou verliezen. Nadat het nieuws binnenkwam dat er gigantische onrecht was aangedaan aan de ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire, kreeg ik een bedrag gestort. Toen ik belde met de belastingdienst vertelde een mevrouw: “Wij hebben u aangemeld als gedupeerde, dus wees gerust er wordt geen beslag gelegd”. Dan valt er een last van je af en komt er ruimte voor nieuwe dingen. Ik moest wel herladen en toen ik eenmaal terugkwam van een reis zag ik een e-mail van de Partij van de Arbeid voorbijkomen: ‘We zijn op zoek naar Statenleden want we gaan de Provinciale Statenverkiezingen in’. Ik heb me toen aangemeld. 

Hoe bevalt het werk als volksvertegenwoordiger? 

Ik vind het nog steeds heel spannend. Ik ben nog steeds een nieuw Statenlid. Het is de eerste keer, dus voor mij is het nog steeds een leerschool. We hebben een hele fijne sfeer in de Staten. Er zit nog niet een soort strijd in die je wel ziet binnen de Tweede Kamer. We kunnen goed samen met elkaar gesprekken voeren en afspraken maken en dan kunnen we zo bepaalde moties creëren en erdoorheen krijgen.  

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland? 

Ik wil een stem zijn voor mensen in Noord Holland, voor de mensen die niet gehoord worden. Ik vind het ook interessant om te kijken of we de arbeidsmarkt, voor mensen die daar ver vanaf staan, beter benaderbaar kunnen maken en dat er stageplekken en werkplekken worden gecreëerd, in samenspraak met werkgevers en  onderwijsinstellingen. Daar wil ik mij hard voor maken. Misschien gaan Provinciale Staten niet altijd over onderwijs en zorg, maar ik zou willen dat arbeidsmarkt en onderwijs een belangrijkere taak wordt van de provincie. Dat kunnen we samen doen met de gemeenten. Ik vind dat we dat bespreekbaar moeten maken.

Over Fatima 

Fatima (46 jaar) is moeder van 2 tienerdochters. Ze is een ‘stapelaar’ en deed verschillende opleidingen. Ze werkte onder meer bij Vattenfall als controller en coördinator van windparken. Nu is ze projectleider bij de afdeling erfpacht van de gemeente Amsterdam. Fatima is een ‘vissersmeisje’: ze houdt van nieuwe haring met uitjes en haar Marokkaanse vader en opa werkten op een vissersboot. Ze tennist graag en doet aan kickboksen om fit te blijven.