Statenlid in beeld: Chris Vonk (PvdA)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Chris Vonk van de Partij van de Arbeid.

Statenlid in beeld: Chris Vonk (PvdA)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Toen ik op de radio iemand hoorde zeggen 'als je iets met politiek wil, moet je gewoon lid worden van een partij', dacht ik: dat is eigenlijk wel een goeie. Ik vind politiek interessant en ik meld me aan. Ik heb wel getwijfeld bij welke partij. Uiteindelijk voelde ik me bij de PvdA het meest thuis. Toen ik naar een afdelingsvergadering ging, was ik de enige nieuwe en ik werd eigenlijk onmiddellijk secretaris. Nadat ik voor de lijst werd gevraagd kwam ik tot mijn verrassing op plaats 6 terecht in Haarlemmermeer en we wonnen 8 zetels in de gemeenteraad. Toen was ik in 2006 opeens gemeenteraadslid. Ik heb bijna 13 jaar in de raad gezeten, ook als fractievoorzitter. Voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 vroeg de afdeling mij om me weer beschikbaar te stellen. Ik stond op plek 7 en we haalden 7 zetels, eentje winst. Wie had dat gedacht! 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Ik vind het leuk, maar moet wel wennen. Het is zoeken naar wat de belangen van de inwoners in de provincie precies zijn. Natuurlijk zijn er enorm veel verschillende belangen. En hoe krijg je al die wensen met beperkte middelen voor elkaar? Ik vind het ook leuk om voorzitter zijn van de commissie landelijk gebied; om zo'n vergadering te leiden en te proberen mensen bij elkaar te brengen. 

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland?

Vanuit ons verkiezingsprogramma zet ik me in voor de woningbouwopgave. We hebben met een amendement een ongebruikt grasveld bestemd tot woongebied. Maar waar het mij om gaat is de grote lijnen ondersteunen en ook proberen lokaal succes te bereiken. We moeten grootschalige woningbouwontwikkelingen voorrang geven. Met een straatje erbij krijg je slechts een heel klein beetje voor elkaar. De ambitie is ook bij kleine projecten te zorgen dat 30% sociaal of betaalbaar is, maar dat is op een kleine locatie gewoon moeilijker. Bij grote woningbouwlocaties is dat veel kansrijker. Zoals in het Holland Park in Diemen, een oud bedrijfsterrein waar in de afgelopen 10 jaar bijna 3.000 woningen zijn gebouwd. Het is goed om bij goed bereikbare openbaarvervoersknooppunten nog meer van dat soort woongebieden te ontwikkelen. 

Over Chris Vonk

Chris (63 jaar) is geboren in Noord-Holland en getogen in de provincie Utrecht. Toen hij op zijn 16e met zijn vader een schuur bouwde was zijn beroepskeuze wel gemaakt. Na zijn studie bouwkunde, werkte hij onder meer bij de Rijksgebouwendienst, een ingenieursbureau en bij de vastgoedtak van Schiphol. Nu verzorgt hij alweer 15 jaar onderwijshuisvesting bij diverse schoolbesturen: momenteel in Almere voor een stichting voor openbaar onderwijs met 50 scholen. Zijn hobby’s zijn hardlopen, zwemmen, wandelen en schilderen (vooral portretten). Hij woont in Nieuw-Vennep. Chris is getrouwd en heeft 2 kinderen die inmiddels het huis uit zijn.