Statenlid in beeld: Bas de Wit (VVD)

(06 juli 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Bas de Wit van de VVD.

Waarom ben je Statenlid geworden?

Mijn politieke interesse begon al op de middelbare school tijdens Balkenende IV. Ik vond het altijd prachtig om met mijn linksgeoriënteerde lerares maatschappijleer in discussie te gaan. Die affiniteit met politiek heb ik omgezet in het lidmaatschap van de VVD. Uiteindelijk ben ik eens naar een training debatteren gegaan en daar vroegen ze of ik in het bestuur van de VVD Medemblik wilde komen. Na een paar jaar moesten de lokale afdelingen gaan fuseren. Dat heb ik mede begeleid en ben toen voorzitter geworden van de VVD in West Friesland. Vanuit die verbindende rol leek het mij heel mooi om in Noord-Holland de verbinding te leggen tussen de verschillende regio’s. Vanuit de regio ben ik uitgedaagd om dat te doen als kandidaat vanuit West Friesland.

Bas de Wit

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik mag eigenlijk wel zeggen: uitstekend! Het is echt een andere rol dan bestuurslid. Wat ik heel mooi vind zijn de contacten met de mensen uit de provincie en in gesprek gaan over het beleid dat wij in Haarlem bedenken. Ik ben woordvoerder landbouw, natuur en water. Het is mooi om die onderwerpen te kunnen combineren. Gelijk toen ik begon, brak de stikstofcrisis uit. Je heb een heel mooie vuurdoop op die manier.

Wanneer ben je tevreden na 4 jaar?

Ik ben tevreden als ik de toegankelijkheid voor de mensen heb weten te waarborgen en als we praktisch beleid hebben kunnen bereiken. Je kan wel ambities nastreven maar het moet wel kloppen met elkaar. Wat je niet wilt is dat er steeds weer nieuwe wet- en regelgeving komt. Wat ik nastreef is dat we vanuit de provincie een meerjarig consistent beleid voeren en dat ondernemers op basis daarvan hun bedrijfsbeslissingen kunnen nemen. Je wilt ondernemers duidelijke spelregels kunnen geven voor de lange termijn, want zij doen investeringen die ze meerjarig moeten terugverdienen.

Welke plek in onze provincie vind je het mooist?

Dat zijn de tulpenvelden in onze provincie. Van jongs af aan zit ik al in de tulpen. Ik vind het een heel mooi landschap. Afgelopen maandag heb ik in het bedrijf van mijn ouders nog geholpen met het tulpen rooien. Dan heb je vaak een mooie tijd met elkaar. Ik hou van het werken en lachen met elkaar.

Over Bas

Bas is 27 jaar oud en woont sinds kort in een appartement in Hoorn. Hij werkt bij de ABN AMRO bank en op zondag fluit hij voetbalwedstrijden voor de KNVB. In het weekeinde probeert hij ook met vrienden af te spreken. Dat is soms passen en meten. Nu het in deze tijd rustiger is, leest hij ook weer eens een boek.