Nieuws
-
(25 januari 2023)
“Bewoners van de regio IJmond ervaren meer woongenot in hun regio dan andere Nederlanders en de meesten denken er niet over na om (ooit) te verhuizen. Echter maken veel IJmonders zich wel zorgen over de gezondheid en veiligheid in hun omgeving."
-
(14 december 2022)
De provincie Noord-Holland wil inzetten op gecoördineerde en snelle besluitvorming over de verduurzaming van de staalproductie door Tata Steel. Dit is belangrijk om de vergunningen zorgvuldig, met aandacht voor de effecten op gezondheid en zo snel mogelijk te kunnen verlenen.
-
(18 november 2022)
Op dinsdag 22 november is er een informatiebijeenkomst voor inwoners over het RIVM-rapport ‘Depositieonderzoek IJmond voorjaar 2022’. In deze bijeenkomst licht het RIVM het rapport toe.
-
(17 november 2022)
De provincie Noord-Holland en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord scherpen de natuurvergunning aan die in 2016 aan Tata Steel is verleend. Dat betekent dat de ruimte van Tata Steel voor de uitstoot van stikstof met ongeveer 8% wordt ingeperkt. Deze ruimte komt ten gunste van de natuur.
-
(16 november 2022)
Het tweede depositieonderzoek van het RIVM naar de neergedaalde stoffen (depositie) in de IJmond bevestigt dat er meer stoffen neerslaan in de IJmond dan elders in Nederland.
-
(04 november 2022)
De provincie Noord-Holland wil extra inzetten op de energietransitie en een gezonde leefomgeving in de IJmond-gemeenten Beverwijk, Velsen en Heemskerk.
-
(23 september 2022)
Vandaag is de bouw gestart van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek van Tata Steel. De installatie leidt tot 80% minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek ten opzichte van 2019.
-
(05 september 2022)
Tata Steel krijgt een fors hogere last onder dwangsom opgelegd voor het uitstoten van rauwe kooks.
-
(20 juli 2022)
“Inwoners van de regio IJmond zijn ondanks de zorgen over de veiligheid en de gezondheid erg tevreden over het woongenot. Vergeleken met de rest van Nederland zijn zij zelfs iets tevredener. In de regio maken inwoners zich wél vaker zorgen of de leefomgeving veilig is voor de gezondheid en dan met name in Velsen en Beverwijk."
-
(18 juli 2022)
Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal om de leefomgeving van Tata Steel gezonder en veiliger te maken?
-
(15 juli 2022)
Tata Steel Nederland wil in 2030 5 Megaton minder CO2 uitstoten en belooft in 2045 klimaatneutraal te zijn.
-
(13 juli 2022)
Gedeputeerde Jeroen Olthof gaat in zijn nieuwe weblog in op de belangrijkste ontwikkelingen in de route naar een gezondere leefomgeving en een duurzame staalindustrie in de IJmond-regio.
-
(13 juli 2022)
De provincie Noord-Holland en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord scherpen de natuurvergunning, die in 2016 aan Tata Steel is verleend, aan. Dat betekent dat Tata Steel minder ruimte heeft om stikstof uit te stoten. Deze ruimte komt ten gunste van de natuur. De verwachting is dat door innovaties de komende jaren de stikstofuitstoot verder daalt en dat het bedrijf voldoende stikstofruimte behoudt om de komende jaren de omschakeling naar duurzame productie van groen staal mogelijk te maken.
-
(13 juli 2022)
Het verschil tussen de via het luchtmeetnet gemeten hoeveelheden metalen en PAK in de IJmond en de berekeningen met gegevens van milieujaarverslagen en Emissieregistratie van Tata Steel is grotendeels verklaard. Dit is het resultaat van de expertmeeting die is gehouden naar aanleiding van de publicatie van het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’ in januari van dit jaar.
-
(17 juni 2022)
Het ‘hoogovenskelet’ dat in de jaren 60 van de vorige eeuw is opgegraven op het terrein van de hoogovens, blijkt na nieuw onderzoek toch naar alle waarschijnlijkheid een vrouw te zijn.
-
(03 mei 2022)
Het RIVM herhaalt het onderzoek naar neergedaalde stoffen in IJmond. Het RIVM doet dit in opdracht van de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).
-
(21 april 2022)
Het luchtmeetnetstation bij Wijk aan Zee in Beverwijk is uitgebreid met extra meetapparatuur. Daardoor worden meer stoffen in de lucht bij Tata Steel in kaart gebracht.
-
(11 april 2022)
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft het programma beoordeeld dat de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen door Tata Steel moet terugdringen.
-
(31 maart 2022)
De provincie Noord-Holland streeft naar het stroomlijnen van de vele vergunningen die nodig zijn voor de overschakeling door Tata Steel naar de productie van groen staal. Nadat Tata Steel de aanvragen voor vergunningen heeft ingediend moeten de vergunningen binnen 2 jaar, in het eerste kwartaal van 2026, kunnen worden verleend.
-
(15 maart 2022)
Donderdag 17 februari 2022 hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Tata Steel, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en provincie Noord-Holland een eerste expertmeeting gehad over het laatste RIVM-gezondheidsonderzoek, naar de herkomst stoffen in de lucht in de IJmond regio.
-
(02 maart 2022)
Op 21 en 24 januari 2022 gaven de provincie, gemeenten en het RIVM tijdens een webinar een toelichting op het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmond regio’. De veelgestelde vragen zijn gebundeld.
-
(21 januari 2022)
Op vrijdag 21 januari 2022 om 19.30 uur vond het webinar over het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’ plaats.
-
(21 januari 2022)
Een aanzienlijk deel van de PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en metalen die zijn gemeten in stofdepositie (stof op de grond) en in fijnstof in de lucht in de IJmond is volgens onderzoek van het RIVM afkomstig van het terrein van Tata Steel.
-
(19 januari 2022)
Op vrijdag 21 januari 2022 om 19.30 uur is er een webinar van de provincie Noord-Holland over het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’.
-
(19 januari 2022)
De aanwezigheid van Tata Steel heeft een grote invloed op de leefomgeving in de regio IJmond.
-
(12 januari 2022)
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft uitspraak gedaan dat de aan Harsco opgelegde dwangsommen onterecht zijn.
-
(12 januari 2022)
De provincie Noord-Holland streeft ernaar op vrijdag 21 januari 2022 haar reactie op het derde deel van het gezondheidsonderzoek IJmond van het RIVM te publiceren.
-
(01 december 2021)
De provincie Noord-Holland juicht het toe dat het Rijk zich aansluit bij de initiatieven van de provincie en gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen voor een gezonde en duurzame leefomgeving in de IJmond.
-
(23 november 2021)
De provincie Noord-Holland is positief over de uitkomsten van het onderzoek naar de mogelijkheden voor het produceren van groen staal door Tata Steel.
-
(10 november 2021)
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft 2 besluiten genomen, die moeten leiden tot beperking van de geuroverlast door Tata Steel voor de omgeving.
-
(22 oktober 2021)
Op 2 september 2021 werd het 2e deel van het gezondheidsonderzoek in de IJmond gepubliceerd: het Depositieonderzoek IJmond 2020.
-
(13 oktober 2021)
Provincie en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) scherpen de vergunning van Tata Steel aan op een aantal zeer zorgwekkende stoffen (ZZS).
-
(15 september 2021)
De provincie Noord-Holland is positief over de plannen van Tata Steel om staal te gaan produceren met waterstof.
-
(03 september 2021)
De provincie en de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk organiseerden op 2 september een webinar voor inwoners en andere geïnteresseerden over het Depositieonderzoek IJmond 2020. Het webinar is nu terug te kijken.
-
(02 september 2021)
In Beverwijk, Velsen-Noord, IJmuiden en met name Wijk aan Zee zijn er meer PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en metalen gemeten in het stof dat neerdaalt (stofdepositie) dan op achtergrondlocaties buiten de IJmond.
-
(01 september 2021)
Donderdag 2 september wordt het 2e deel van het gezondheidsonderzoek in de IJmond gepubliceerd. Dit is het Depositieonderzoek IJmond 2020.
-
(28 juli 2021)
Dinsdag 27 juli 2021 berichtten diverse media over het plan van een aantal omwonenden van Tata Steel om zelf onderzoek te laten doen naar de uitstoot van Tata Steel.
-
(07 juli 2021)
Alle activiteiten van Tata Steel, zoals genoemd op alle bladzijden van het ISO-certificaat, maken deel uit van de certificatie en vallen daarmee onder het ISO-certificaat.
-
(28 juni 2021)
Inwoners van de IJmond die overlast ervaren veroorzaakt door Tata Steel kunnen dit voortaan eenvoudiger melden bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).
-
(17 juni 2021)
Gedeputeerde Staten reageerden op het rapport van de commissie Van Aartsen. Een kritisch rapport over het functioneren van het VTH-stelsel (vergunningverlening, toezicht en handhaving) in Nederland.
-
(02 juni 2021)
In de IJmond, het havengebied van Amsterdam (Westpoort) en de Haarlemmermeer, is in 2020 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit.
-
(26 mei 2021)
Tata Steel wil met het project Everest koolstofdioxide (CO2) gaan afvangen en in lege gasvelden opslaan onder de zeebodem.
-
(30 april 2021)
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) legt Tata Steel een preventieve last onder dwangsom op voor het niet tijdig realiseren van de elektrofilter bij de sinterkoelers van de Sinterfabriek.
-
(26 april 2021)
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de risico’s voor omwonenden rondom grote industrie, waaronder die in de IJmond.
-
(15 april 2021)
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) plaatst Kooksfabriek 2 van Tata Steel onder intensief toezicht. Van Tata Steel wordt verlangd dat het terugdringen van geuroverlast uit deze fabriek met stip op 1 komt te staan.
-
(14 april 2021)
In de IJmond, met onder andere Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen significant meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland.
Uitgelicht