Rijden we in 2040 allemaal in een elektrische auto? Rijdt die auto uit zichzelf of zitten wij nog steeds aan het stuur? De komende jaren komt er veel op ons af wat invloed heeft op onze mobiliteit. De provincie wil zich voorbereiden op al deze ontwikkelingen.
In de Omgevingsvisie NH2050 staat waar de provincie zich de komende jaren op gaat richten. Voor het onderdeel Mobiliteit van de Omgevingsvisie stelt de provincie het Perspectief Mobiliteit op. De provincie gaat in gesprek met gemeenten, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om duidelijk te krijgen wat nodig is om in te spelen op ontwikkelingen rondom mobiliteit.
Tot 2040 worden circa 230.000 woningen gebouwd. Dat is 3 keer een stad als Haarlem. Daarnaast groeit de economie en leidt deze weer tot een groei van het goederenvervoer. Dat komt onder andere omdat we meer via internet bestellen en verwachten dat onze aankopen snel thuis bezorgd worden. De behoefte aan mobiliteit groeit dus terwijl het mobiliteitssysteem onder druk staat.
Inwoners hechten steeds meer waarde aan hun leefomgeving door de almaar drukker wordende stad. De groeiende betrokkenheid van inwoners bij vraagstukken rondom mobiliteit laat dat zien. Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering en moet worden gekeken naar mogelijkheden om het mobiliteitssysteem te verduurzamen. Zowel langs de infrastructuur (waterberging), met de infrastructuur (energieopwekking, opslag en transport) als op de infrastructuur (minder en in 2050 geen gebruik meer van fossiele brandstoffen). Ook de snelle ontwikkeling van de technologie heeft grote invloed op de mobiliteit. Welke invloed dat heeft, is nog grotendeels onbekend. Het is belangrijk ons alvast voor te bereiden op deze ontwikkelingen.
Het mobiliteitsvraagstuk is niet gelijk in de provincie; ieder gebied heeft zijn eigen karakter. Daarom bekijkt de provincie gebiedsgericht naar het vraagstuk en wordt deze voor elk gebied weer anders ingevuld. De provincie wil de mobiliteit efficiënter maken en wil dat doen op 4 manieren.