Wat doet de provincie?

In het dagelijkse leven merkt u misschien niet veel van de provincie. Toch heeft de provincie veel invloed op de omgeving waar u woont.

De provincie legt wegen en natuur aan en controleert of de kwaliteit van de lucht goed is. Ook zorgt de provincie dat de omgeving buiten de stad op een goede manier wordt ingericht. Dit doet de provincie niet alleen, maar samen met andere overheden. Zodat u op een prettige manier kunt wonen, werken en recreëren.

De provincie zorgt er ook voor dat 2,8 miljoen inwoners elke dag zo makkelijk mogelijk naar werk of school kunnen reizen. Met goed openbaar vervoer, maar ook door wegen en fietspaden aan te leggen of te verbeteren.

Samen met natuurorganisaties, ondernemers en bedrijven maakt de provincie zich ook sterk voor natuur en landschap. Zodat u kunt genieten van het groen rondom de steden. De provincie moet daarnaast zorgen voor schone lucht, water en grond. En samen met het Rijk en de waterschappen zorgt de provincie ervoor dat Noord-Holland niet onder water loopt.

Bestuur

De provincie wordt bestuurd door Provinciale Staten (PS), Gedeputeerde Staten (GS) en de commissaris van de Koning. Provinciale Staten zijn de 55 volksvertegenwoordigers van de provincie: het provinciale 'parlement'. Zij worden eens in de 4 jaar gekozen en vormen het algemeen bestuur. Statenleden zijn parttime politici. Het college van Gedeputeerde Staten bestaat uit 6 gedeputeerden en de commissaris van de Koning. Zij vormen het dagelijks bestuur van de provincie: de provinciale 'regering'. GS worden gecontroleerd door PS, zoals de regering door de Tweede Kamer.

Meer weten over de provincie? Bekijk onderstaand filmpje:

Videostill Dit zijn de taken van de provincie
Kijk in deze video wat de taken zijn van de provinice