‘Mooi instrument om tóch gehoor te krijgen’

Jan Engelbregt organiseerde in 2019 het burgerinitiatief ‘Stop de boskap in de Schoorlse en Noord-Kennemerduinen’. “Het was een lastige weg, maar we hebben echt iets bereikt.”

“Een bijzondere ervaring.” Zo omschrijft Engelbregt, voorzitter van de Stichting ter behoud van Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, het succesvolle burgerinitiatief. “Toen wij de benodigde handtekeningen aanboden aan commissaris van de Koning Arthur van Dijk, zei hij hetzelfde. ‘Dit is bijzonder, omdat het pas het derde burgerinitiatief van Noord-Holland is. Tot nu toe lukte er maar 1’.”

Engelbregt was ervan overtuigd dat zijn stichting iets kon bereiken. Van alle kanten voelde hij steun voor het plan. Doel: een serieuze gesprekpartner van de provincie worden over de boskap. “We liepen continu vast”, vertelt hij. “Bij Staatsbosbeheer, bij de provincie, bij de gemeente. Overal legden we onze bezwaren neer, nergens vonden we gehoor. Een burgerinitiatief was onze laatste strohalm om die muur te doorbreken.” 

Burgerinitiatief Jan Engelbregt
(Jan Engelbregt, foto: Dirk-Jan van Dijk)

Formulier maken

In de zomer van 2019 begonnen de voorbereidingen. Engelbregt: “Daarin ging heel veel tijd zitten. We wisten natuurlijk al dat een burgerinitiatief aan allerlei eisen van de provincie moet voldoen. Terecht overigens, want steunbetuigingen moeten controleerbaar zijn.” Toen het handtekeningenformulier ‘live’ was, kwam de vaart erin. Binnen 2 maanden rolden er duizenden digitale steunbetuigingen binnen. “Een prachtig resultaat.”

Maar meteen ontstond de volgende uitdaging. “We ontdekten dat ontzettend veel mensen niet digitaal durfden te ondertekenen. Slechts een derde had dat gedaan. Dus moesten we alsnog langs de deuren voor handtekeningen op papier. Toen kwamen we erachter dat mensen ook andere gegevens niet graag invullen. Bij adresgegevens stond vaak alleen de woonplaats. En bij geboortedatum ‘ja doei!’ Al die gegevens controleren was een berenklus die verschrikkelijk veel tijd kostte.”

Veel respect

“Uiteindelijk gingen we met 8.400 handtekeningen naar de commissaris van de Koning. Daarvan keurde de provincie grofweg 7.500 handtekeningen goed, waar er 5.000 nodig waren. Daarna werden we met veel respect en aandacht door de provincie behandeld”, kijkt Engelbregt terug. 

Toch zag het er tijdens het levendige PS-debat op 3 februari 2020 aanvankelijk somber uit. Engelbregt: “Je zit met een coalitie die afspraken heeft gemaakt in het coalitieakkoord. Zij wilde de kap gewoon laten doorgaan.” Het resultaat van de PS-vergadering was dat de stichting en gedeputeerde Esther Rommel nog eens met elkaar om tafel gingen. 

Goed uit overleg

Uit dat gesprek rolde een compromis. Alleen een gedeelte van het Dr. Van Steijnbos zou worden gekapt. Het Leeuwenkuilbos blijft voorlopig ongemoeid. “Tot over 2 jaar het beheerplan afloopt en het verhaal opnieuw begint”, aldus Engelbregt, die na het akkoord het burgerinitiatief introk. “We zijn tevreden met het resultaat. We hebben écht iets bereikt.”

Engelbregt raadt Noord-Hollanders aan om eerst goed na te denken over een burgerinitiatief. “Het is een mooi instrument om tóch gehoor te krijgen, maar je moet er zuinig mee zijn. Het is makkelijker en ook beter om eerst andere mogelijkheden te proberen. Zoals praten, lobbyen, bezwaarschriften indienen of naar de rechter. Een burgerinitiatief is een laatste optie. Maar wel 1 die ervoor zorgde dat wij ons als burgers gehoord voelden. Daarom was het alle moeite waard. Fijn dat zoiets bestaat in onze democratie.”