Statenlid in beeld: Ruchama Bwefar (GroenLinks)

Ruchama Bwefar werd op 20 juni volksvertegenwoordiger voor Provinciale Staten van Noord-Holland. Maak kennis met dit nieuwe Statenlid van Groen Links.

Ruchama Bwefar (GroenLinks)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen herkennen in de mensen door wie ze vertegenwoordigd worden. Ik dacht: ‘Ik denk dat ik dat kan en dan moet je het ook maar doen’. Ik wil toch mensen helpen en de wereld net iets mooier maken. Het is moeilijk om echt iets bij te dragen, maar Provinciale Staten is daarvoor een mooie plek. 

Hoe kijk je terug op de eerste maanden bij Provinciale Staten? 

Ik was eerst duo-commissielid. Dat is een fijne manier om te kijken hoe het hier gaat. Het was voor mij vooral de realisatie dat je als Statenlid een zekere mate van macht krijgt toebedeeld. Tijdens een werkbezoek met de commissie Natuur, Landschap en Gezondheid maakte ik kennis met een ondernemer die vertelde dat hij door nieuwe natuurregels zijn bedrijf gaat kwijtraken. Dat is heftig. Mensen worden rechtstreeks geraakt door wat je besluit. Dat wist ik wel, maar op zo’n moment voel je dat echt. 

Wat wil je als politicus bereiken? 

Dat Noord-Hollanders zich vertegenwoordigd voelen en begrijpen wat er gebeurt. Dat ze het gevoel hebben dat wij hier namens hen zitten en voor hen werken. Ik hoef zelf niet in de spotlight te staan maar ik vind het wel belangrijk dat mensen mij kunnen vinden, om contact te leggen, om een connectie te maken. En om te luisteren, zodat je dat ook kan meenemen in de afweging en het ook kunt uitleggen als je het anders doet. Ik hoop het zo te gaan doen. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik ben een stadsmens, maar ik ben ook graag in het duingebied en hou echt van de natuur. Maar als ik echt moet kiezen: het concertgebouw. Zo’n mooi gebouw en zo heerlijk om daar te zijn. 

Over Ruchama Bwefar

Ruchama is 45 jaar oud en woont samen met haar man en twee katers in Amsterdam West. Haar moeder is een Amsterdammer, haar vader komt uit voormalig Nederlands Nieuw Guinea, nu West-Papua. Ze studeerde rechten in Amsterdam. Ruchama is gek op sport en ze doet graag aan golfsurfen en suppen.