Statenlid in beeld: Pieter Teeuwen (BBB)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Pieter Teeuwen van de BBB.

Statenlid in beeld: Pieter Teeuwen (BBB)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik wilde graag nog wat anders doen en daar kan ik de tijd ook voor vrijmaken. Natuurlijk vind ik dat er een aantal dingen niet goed genoeg gaan, maar ik ben niet iemand die nou heel erg teleurgesteld is. Ik vind dat we in een prachtig land wonen waar het over het algemeen prima georganiseerd is. Wat ik vaak gebruik is: learn, earn and return. Dus: je leert, dan verdien je geld en dan is het ook mooi als je gelegenheid hebt om wat terug te doen. We hebben immers mensen nodig die zich inzetten voor bijvoorbeeld het bestuur van Nederland, zoals bij de provincie Noord-Holland. Daar wil ik mijn steentje graag aan bijdragen. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik vind het geweldig interessant, vooral omdat je met heel veel nieuwe dingen in aanraking komt. Eigenlijk ben ik in een wereld terecht gekomen die ik nauwelijks kende. Natuurlijk moet ik wel wennen aan de cultuur, bijvoorbeeld de vergadermores. Ik kom uit de cultuur waar vergaderingen niet lang duren en over het algemeen afsluiten met duidelijke beslissingen. Ik mag ook voorzitter zijn van de commissie Bestuur van Provinciale Staten. Het was dus wel even wennen om de geplande eindtijd veel minder prioriteit te geven. Ik hebt respect voor mensen die dit werk in PS doen én daarnaast een serieuze baan hebben. Dan zeg ik ‘petje af’ want het kost toch behoorlijk wat aandacht, regelmatig ook door de hele week heen. Ik vind het ook opvallend en mooi dat er veel jonge mensen bij ons in PS zitten. Dat had ik niet verwacht.

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland? 

Dat we in de provincie een ietsje zakelijker benadering krijgen waarbij we ons bijvoorbeeld meer realiseren dat we  geld uitgeven en dat door anderen verdiend is. Zo zie ik rapporten voorbij komen van meer dan 100 pagina’s zonder managementsamenvatting. Dan denk ik weleens: welke burgers gaan dit allemaal lezen? Efficiëntie en effectiviteit staan regelmatig op gespannen voet met democratie, dat is helder, maar in kostenbewustwording kunnen we nog wel een stapje zetten denk ik. Daar wil ik wel proberen een steentje aan bij te dragen. Er zijn zeker wel zaken die we kunnen proberen. Bijvoorbeeld een andere vergaderaanpak waarmee we meer tijd creëren om als Statenleden met elkaar in discussie te gaan. 

Over Pieter

Pieter woont in Aerdenhout, is getrouwd en heeft 3 uitwonende kinderen. Hij is betrokken bij enkele startups en doet aan bedrijfsadvisering. Pieter groeide op een bloembollenbedrijf in de Kop van Noord Holland. Na de hogere tuinbouwschool bleef hij de sierteelt trouw en werkte hij in diverse functies voor binnen en buitenlandse veredelings-, handels- en logistieke bedrijven. Als echte tuinbouwer is hij regelmatig in zijn tuin te vinden. Sporten doet hij bij de roeiclub op het Spaarne.