Statenlid in beeld: Vincent Valk (BBB)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Vincent Valk van BBB.

Statenlid in beeld: Vincent Valk (BBB)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

In 2005 namen we de Hollandse manege in Amsterdam over. We wilden het pand opknappen en iets doen aan het dierenwelzijn. Toen de gemeente het pand verkocht aan Stadsherstel vroegen zij: willen jullie blijven als huurder? We zeiden: ‘ja, maar dan moet wel het dierenwelzijn op orde komen’. Dat betekende verbouwen, zodat de paarden meer ruimte kregen. En dat we 11 stallingsplekken verloren. Precies in die periode vond de organisatie ‘Dier en recht’ het nodig om ons in de media te framen als een bedrijf dat heel slecht voor de paarden zou zijn. Dat resulteerde in een grote toeloop van bedreigingen, haatmails, maar ook doodsbedreigingen. Vooral mijn kinderen en vrouw hadden daar veel last van. Psychologen die wij spraken adviseerden: ga die mails beantwoorden en vertel jouw verhaal. Dus hebben we een mail gemaakt over waar we mee bezig waren en over onze toekomstvisie op dierenwelzijn. 90% van de mensen reageerde van ‘Oh, sorry dat wisten we niet’ of ‘We hebben uit de heup geschoten’. Toen dacht ik: ‘wacht even, dus als je een verhaal goed vertelt, dan doet dat wat en de nuances doen ertoe. Misschien is de politiek een goed podium om dat te doen’. 

Hoe bevalt het werk als volksvertegenwoordiger? 

Vincent: Heel goed! Wat ik heel interessant vind zijn de bedrijfsbezoeken. Ook de discussie in Provinciale Staten is interessant. Dat je met zijn allen kunt bepalen hoe Noord-Holland eruit moet gaan zien: waar komt natuur, waar komt recreatie, waar komt woningbouw, waar gaan wel of niet wegen aanleggen en hoe doen we het met de energietransitie? Daar zijn allemaal keuzes in te maken, dat doe je met zijn allen en dat maakt het interessant.

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland? 

Ik denk dat het heel belangrijk is dat een aantal dingen veiliggesteld worden. Voedselzekerheid is belangrijk: dat boeren de ruimte krijgen om ons voedsel te blijven maken. Want wanneer je afhankelijk wordt van het buitenland wordt het wel eng. Dat heb je gezien met het gas. Ik denk ook dat kunnen recreëren in je eigen provincie belangrijk is. Ook een balans vinden is belangrijk. Kijk, je kunt grond in principe maar 1 keer gebruiken, voor wonen, recreëren, natuur, voor landbouw en daarnaast de energietransitie. Als we alles zouden willen doen wat we willen dan hebben we 3 keer de oppervlakte van Noord-Holland nodig. Dus je moet goed nadenken over de keuzes. 

Over Vincent Valk

Vincent (63) werkte na een hippische opleiding bij manegebedrijven en begon daarna met zijn vrouw voor zichzelf op een manege in Heerhugowaard. In 2005 namen ze de exploitatie over van de Hollandse manege in Amsterdam-centrum. Ze wonen daar in de bedrijfswoning en hebben ook een dijkhuis met land in Andijk waar de paarden meer vrije uitloop hebben en regelmatig kunnen uitrusten.