Voor ondernemers

Er gebeurt al veel om de overgang naar een circulaire economie te versnellen, maar we zijn er nog lang niet. Noord-Holland heeft aansprekende koplopers op het gebied van circulair ondernemen maar voor een 100 % circulaire economie zijn álle ondernemers nodig. Maar hoe en waar begin je met circulair ondernemen?

Bedrijven die circulair willen ondernemen, kunnen reken op ondersteuning van de provincie. De provincie heeft verschillende programma’s en (financiële) regelingen die laten zien welke kansen circulair ondernemen biedt en die ondernemers verder helpen bij de ontwikkeling van circulaire innovaties. De provincie draagt zo bij aan een duurzaam, gezond en innovatief bedrijfsleven.

Kennis, begeleiding en netwerk 

 

Circulaire Business Design Tracks (CIRCO-tracks) – leer je product of dienst circulair te ontwerpen   

De Circulaire Business Design Track is een 3-daags programma waarin ondernemers gezamenlijk met circulair ondernemen aan de slag gaan. Via een, door de TU Delft, ontwikkelde methode verkennen de ondernemers de kansen voor hun eigen business en zetten zij concrete stappen in de ontwikkeling van nieuwe circulaire producten, diensten en businessmodellen. Meer informatie staat op de website van CIRCO

Versnellings- en groeiprogramma GO!-NH – zet je circulaire innovatie versneld in de markt 

De GO!-NH programma’s versnellen mkb-bedrijven en startups. GO!-NH biedt 3 verschillende programma’s aan (GO!-NH Accelerator, GO!-NH Growth en GO!-NH Scale Up), zodat uw onderneming de beste ondersteuning krijgt, passend bij de fase en omvang waarin uw bedrijf zich bevindt. Meer weten? Kijk dan op de op pagina van GO!-NH

Videostill Bedaffair
Video: 'Bedaffair – Circulaire natuurlijke matrassen en boxsprings als de toekomst'

Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) – hulp bij financieringsvragen 

Circulaire plannen en op zoek naar financiering of een regeling? PIM helpt mkb-ers met groei- en financieringsvragen. Dit doet PIM door het geven van maatwerkadvies, masterclasses en online ondersteuning. Wilt u ondersteuning in het aantrekken van financiering, het opzetten van een crowdfunding campagne of heeft u een aanbestedingsvraag? Neem dan contact op met PIM voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Kennisbijeenkomsten, workshops en masterclasses 

Samen met Impact Hub Amsterdam organiseert de provincie meetups, masterclasses en circulaire inspiratietours om bedrijven met elkaar in contact te brengen en samenwerkingen tot stand te brengen. Bedrijven kunnen een netwerk opbouwen om samen circulaire kansen te benutten. Meer informatie staat op deze website.    

Subsidies en financiering 

 

MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)– subsidie voor haalbaarheidsprojecten  

Als mkb’er samen met anderen toewerken naar innovatie over regiogrenzen heen? Vraag subsidie aan voor de regeling Mkb-innovatiestimulering Topsectoren, MIT, die de provincie in samenwerking met het Rijk uitvoert. In april 2021 gaat de MIT-regeling weer open.

Innovatiefonds Noord-Holland – financiering voor vroege fase-innovatie 

Financiering nodig voor uw ‘proof of concept’? Innovatiefonds Noord-Holland biedt innovatieve startups en mkb’ers een converteerbare lening om een nieuw idee uit te werken tot een 'proof of concept'. 

Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland – investeringsfonds voor duurzame innovaties 

Richt uw bedrijf zich op de energietransitie, circulaire economie of duurzame mobiliteit? Maak aanspraak op het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH). Het investeringsfonds heeft 85 miljoen euro beschikbaar om te investeren in duurzame en innovatieve bedrijven en initiatieven. Kijk voor meer informatie op de website van het PDENH.

Europese subsidies 

De provincie Noord-Holland wil de innovatieve kracht in de provincie versterken. Ze stimuleert met deze regeling het gebruik van Europese subsidies. De provincie verleent cofinanciering aan projecten die subsidie ontvangen op grond van de volgende Europese programma’s: Kansen voor West 2, INTERREG A programma: 2 Zeeën en INTERREG B programma’s: Noordwest Europa (NWE) en Noordzee (NSR). Lees meer over de Europese subsidies

Voor ondernemers die tegen belemmerende wet- en regelgeving aanlopen in hun circulaire bedrijfsvoering, klik hier