Beste meneer Eringa,
Het programma N247 Bereikbaarheid Waterland richt zich op het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. Zowel automobilisten, OV-gebruikers en fietsers profiteren van het verbeteren van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid.
Een van de deelprojecten binnen het programma is de hoogwaardige fietsverbinding N247 Amsterdam-Edam. Dat heeft nog steeds onze aandacht en de plannen worden afgestemd met alle samenwerkingspartners, waaronder de gemeente Amsterdam. De hoogwaardige fietsverbinding biedt een comfortabeler fietspad en een meer directe route. Het moet ook automobilisten verleiden om uit de auto en op de fiets te stappen.
In 2019 is hier de 'Visie hoogwaardige fietsverbinding N247' voor opgesteld in samenwerking met alle betrokken gemeentes en de Fietsersbond. Het doel is deze visie dit jaar bestuurlijk vast te stellen. Dit plan moet ervoor zorgen dat het fietspad er overal ongeveer hetzelfde uit komt te zien en de aansluitingen goed zijn. In de verschillende deelprojecten en de omgeving wordt dit meegenomen als uitgangspunt.
EEringa zegt op 08-01-2022 17:59
Dag projectteam,
In 2018 heb ik namens de Fietsersbond geadviseerd over wat toen de hoogwaardige fietsverbinding N247 heette. Dit heet nu "N247 bereikbaarheid Waterland" en het accent lijkt verschoven naar bus en auto. Dat heeft consequenties, er is nu bijvoorbeeld geen aandacht meer voor de fietsroute over het knooppunt A10-N247, die belangrijk is voor de aansluiting van de nieuwe fietsroute vanuit Waterland op de doorgaande fietsroute Elzenhagensingel-IJplein. Wie kan hier meer informatie over geven en worden de fietsplannen afgestemd met die van de gemeente Amsterdam? Die wil blijkbaar ook een nieuwe warmtecentrale op het terrein van de oorspronkelijk geplande KANS-fietsroute. Een uitstekende fietsroute vanuit Waterland naar Amsterdam kan nog steed waardevol zijn om de N247 te ontlasten, zeker met de groeiende populariteit van de e-bike. Vriendelijke groet, Ed Eringa