Over het project

De Leeghwaterbrug moet vervangen worden. De brug is een belangrijk onderdeel van de Ring Alkmaar Noordoost en de oeververbinding over het Noordhollands kanaal. De Leeghwaterbrug bestaat uit 2 brugdelen: een breed brugdeel richting Heerhugowaard en een smal brugdeel richting het AFAS Stadion.

Brugdeel richting Heerhugowaard
Het brugdeel richting Heerhugowaard is in 2017 groot onderhoud gepleegd. Dit werk is inmiddels gereed. De werkzaamheden bestonden op hoofdlijnen uit het vervangen van de bestaande klep, het slopen en het versterken van de betonconstructie, de bouw en montage van het nieuwe brugdek, het vervangen van elektra en hydrauliek en het vernieuwen van asfalt en beton.

Brugdeel richting AFAS stadion (A9)
De provincie Noord-Holland is op 19 januari 2018 begonnen aan de werkzaamheden van het brugdeel richting het AFAS Stadion (A9). Deze brug stamt uit de jaren 50 en is aan het einde van zijn levensduur. Het werk bestaat uit het slopen van de constructie, fundering en de brug zelf. Alles wordt nieuw gebouwd. Deze werkzaamheden zijn veel ingrijpender dan het werk wat is uitgevoerd van het brugdeel richting Heerhugowaard.. Toen is simpel gezegd alleen de klep vervangen. De functie van de brug verandert niet en het aantal rijstroken blijft gelijk. Ook de nieuwe brug krijgt dus 2 rijstroken. 

Uitgelicht