Gemeenten

De provincie heeft een aantal taken binnen de Noord-Hollandse gemeenten. Zo heeft de commissaris van de Koning (cvdK) een belangrijke rol bij de benoeming van burgemeesters. Ook houdt de provincie toezicht op de financiën van gemeenten.

Kaart gemeenten in Noord-Holland

Noord-Holland telt 44 gemeenten. Op onderstaande kaart staan alle bestuurlijke regio’s, gemeenten en gemeentegrenzen aangegeven.


Legenda
Kleur Bestuurlijke regio's Gemeenten (en gemeentewebsite)
Legenda Alkmaar en omstreken Alkmaar en omstreken Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en WaardHeiloo en Uitgeest
Legenda Amstelland en Meerlanden Amstelland en Meerlanden Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, en Uithoorn
Legenda Amsterdam Amsterdam Amsterdam
Legenda Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren
Legenda IJmond IJmond Beverwijk, Heemskerk en Velsen
Legenda Kop van Noord-Holland Kop van Noord-Holland Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel
Legenda West-Friesland West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Opmeer, Medemblik en Stede Broec
Legenda Zaanstreek-Waterland Zaanstreek-Waterland Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland , Wormerland en Zaanstad
Legenda Zuid-Kennemerland Zuid Kennemerland Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort


Versterken lokale bestuurskracht

De gemeenten voeren steeds meer overheidstaken uit, omdat gemeenten het dichtst bij de burger staan. De provincie helpt gemeenten bij het versterken van hun lokale en regionale bestuurskracht. Om gemeenten hierbij ook financieel te kunnen ondersteunen, is de ‘Uitvoeringsregeling subsidie versterken bestuurskracht Noord-Holland 2013’ vastgesteld. 

Aanbod opleidingen en cursussen openbaar bestuur

Uit onderzoek (pdf, 1.487 kB) dat samen met de Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten (VNHG) op basis van de verkenning ‘Sterke gemeenten, sterke regio’s’ is gedaan, blijkt dat er behoefte is aan een overzicht van bestaande aanbod van opleidingen en cursussen voor het openbaar bestuur. Het LeerNet (pdf, 5.375 kB) biedt een overzicht van het aanbod per onderdeel: gemeenten, provincie, waterschappen en politieke partijen. Op deze manier kan per doelgroep eenvoudig het juiste aanbod gevonden worden.