Statenlid in beeld: Nicole van der Waart (GroenLinks)

(20 juli 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Nicole van der Waart van GroenLinks.

Statenlid voor GroenLinks in de provincie Noord-Holland Nicole van der Waart


Waarom ben je Statenlid geworden? 

Ik was al lid van GroenLinks, maar politiek actief werd ik pas later. Die interesse kwam pas echt toen ik kinderen kreeg en meer de tijd nam om na te denken over de toekomst en mijn directe omgeving. Voor de Stadsdeelraad werd toen een duo-lid gezocht en dat beviel me goed. Snel daarna stelde ik me verkiesbaar voor de Bestuurscommissie, de opvolger voor de deelraad. Het was fijn vanuit die rol wat te kunnen betekenen voor de inwoners, naast mijn werk als stedenbouwkundige. Van daaruit volgde ik de provinciale politiek. De provinciale agenda vind ik zeer relevant. Je kijkt daar meer naar de langere termijn en daarbij ligt het schaalniveau me wel.

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Het Statenwerk bevalt me heel goed. Ik zou wel graag nog meer tijd willen nemen om de provincie in te trekken, want hoewel ik dacht Noord-Holland best te kennen, merk ik dat er nog veel verborgen plekjes zijn voor me. Het is superinteressant om op werkbezoek te gaan in Noord-Holland, dat is helaas in deze coronatijd allemaal stilgevallen. Ik kijk er naar uit weer op pad te gaan, maar stiekem toch ook om elkaar weer te ontmoeten. 

Wanneer ben je tevreden na 4 jaar? 

Ik wil me inzetten voor beweging en ontmoeting in een gezonde leefomgeving. Daar hoort een goede bereikbaarheid bij, met behoud en versterking van landschap en natuur. Ik zet in op de transitie naar een gezonde en duurzame mobiliteit. Met de coronacrisis zien we dat het fietsen, ook elektrisch, nu echt is ontdekt. Hoewel onze infrastructuur daar nog lang niet overal op ingericht is. Ik ben tevreden als we de focus op de autobereikbaarheid kunnen ombuigen naar bereikbaarheid in brede zin, met volwaardige en gezonde alternatieven. We zijn de laatste maanden noodgedwongen enorm gegroeid in digitale bereikbaarheid, laten we dat blijvend toevoegen aan het pakket van mobiliteitsmaatregelen, zodat er verschillende manieren zijn om ergens te komen, letterlijk en figuurlijk. 

Wat is jouw favoriete plek in Noord-Holland? 

Dat is een gemene vraag, zeker als je zoals ik een echt stadsmens bent, die graag naar buiten trekt. Ik waardeer juist de variëteit van onze provincie en ik hou van de plekken waar het contrast zichtbaar wordt, zoals bij een harde stadsrand naar een weidegebied, smalle straatjes naar een plein, de biodiversiteit in de stad of een oeverzone waar water en land eeuwig strijd voeren. Echt prachtig vind ik de heidegebieden in het Gooi; met roots in de Brabantse zandgronden voel ik me hier enorm thuis. 

Over Nicole

Nicole woont in Amsterdam met haar vriend en dochters van 7 en 9 jaar oud. Ze werkt al bijna 20 jaar met veel plezier voor bureau Movares als ontwerper en adviseur. De afgelopen jaren is zij zich ervan bewust geworden dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Dat heeft haar gesterkt in haar streven naar een gezonde, duurzame toekomst.