Statenlid in beeld: Tessa van Wijnen (GroenLinks)

(21 september 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Tessa van Wijnen van GroenLinks.

Statenlid van de provincie Noord-Holland Tessa van Wijnen


Waarom ben je Statenlid geworden?

Voordat ik Statenlid werd was ik gemeenteraadslid in Amstelveen. Dat ging ik doen omdat de speeltuintjes zo slecht bereikbaar waren voor kinderen. Ook ‘betere fietspaden’ was een wens waarvoor ik de gemeentepolitiek inging. Na 8 jaar had ik het gevoel mezelf te herhalen en had ik ook interesse gekregen in de groengebieden rond de stad, meer een provinciaal onderwerp. GroenLinks had het bij de verkiezingen goed gedaan en toen Zita Pels gedeputeerde werd kwam ik in beeld als Statenlid, dat ben ik sinds juni vorig jaar. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is gewoon hartstikke leuk. Het is wel wennen. Het is een heel andere vorm van politiek dan bij een gemeente. Je heb veel meer te maken met de mensen uit de provincie en de gemeenten en je merkt dat de provincie veel dichter tegen het Rijk aan zit. Ik vind het leuk dat de diversiteit groter is wat het landschap en de ruimtelijke inrichting betreft. Het is ook wat formeler. Bij de gemeente kon ik zelf een ambtenaar bellen en 24 uur per dag bij de griffie terecht. Bij de provincie kan je niet ‘even dit, even dat’. 

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Ik ben heel blij met het coalitieakkoord waarin veel mooie dingen staan voor Noord-Holland. Als ik naar mijn portefeuille kijk: daar is de uitdaging om het bouwtempo van woningen te versnellen, in evenwicht met natuur en duurzaamheid. Als we daar stappen in zetten dan ben ik heel blij. Want de druk op de ruimte is groot. We moeten meer woningen bouwen én de natuur en recreatiemogelijkheden op peil houden. Als we meer woningen kunnen bouwen zonder de natuur tekort te doen, dan heb je echt iets moois bereikt. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik wil nooit weg uit Noord-Holland om het strand. Daar kom ik al mijn hele leven. Het is heerlijk om daar te wandelen en te genieten van de zee. Als kind heb ik ook veel gekampeerd in het duingebied bij Heemskerk. We gingen altijd naar zee. Maar als je kijkt waar ik nu het meest kom dan zijn het wel de polders rondom Amstelveen. Je kan daar heel goed fietsen en het is heel fijn om daar aan de randen van de stad een uitgestrekt gebied te hebben waar je nog lepelaars en ooievaars tegenkomt.

Over Tessa

Tessa woont met 3 kinderen en haar man in Amstelveen. Ze heeft het enorm naar haar zin als docent aardrijkskunde op een school in Amsterdam Zuidoost. Tessa gebruikt in haar lessen graag voorbeelden uit de praktijk van de ruimtelijke ordening. Als aardrijkskundedocent maakt ze graag verre reizen, maar komt daar te weinig aan toe.