Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Deze groene oase tussen Amsterdam, Hilversum en Weesp bestaat uit enkele grote en kleine meren, verbonden door vaarten en smalle sloten. Het gebied is onderdeel van het Europese Natura 2000-netwerk en het Natuurnetwerk Nederland. Er groeien bijzondere planten en er leven zeldzame vogelsoorten als purperreiger, snor en baardmannetje. Zelfs de otter voelt zich er thuis. Onder druk van de toenemende droogte dreigen deze bijzondere planten en dieren te verdwijnen. Daarom wordt er rond het Naardermeer een natte zone aangelegd. In deze zogenaamde ‘schil’ wordt het waterpeil hoger waardoor er een nat rietlandschap ontstaat. Zo wordt de kwaliteit van de natuur versterkt en ontstaat een robuuster Naardermeer: voor nu en in de toekomst!
Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied van Nederland waar zeldzame planten en dieren zich helemaal thuis voelen. De natuur staat echter onder druk doordat er water wegsijpelt. Daarom wordt er een ‘natte’ schil rondom het meer aangelegd. In deze animatie wordt uitgelegd hoe dat werkt.
Meer informatieOmdat het gebied rond het Naardermeer – de zogenaamde schil – op dit moment niet nat genoeg is, dreigen sommige planten en dieren in het Naardermeer t...
Door sporenonderzoek en een aantal waarnemingen is al een paar jaar bekend dat beide soorten in en rond het Naardermeer voorkomen, maar de otter en de...
Meer weten?
Gedeputeerde Esther Rommel en omgevingsmanager Aafke van Nierop leggen uit hoe en waarom de provincie de omgeving bij dit project betrekt.
De Schil Naardermeer is een samenwerkingsproject van de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Natuurmonumenten. Die werken al sinds 1993 nauw samen aan het Herstelplan Naardermeer. De inrichting van de Schil is het laatste onderdeel van het Herstelplan. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcodeloterij.