Aanpassingen verkeer & vervoer

De coronamaatregelen hebben ook effect op het verkeer. In het openbaar vervoer zijn er beperkingen. Ook op straat bij fiets- en voetgangersoversteken is het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom heeft de provincie de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers vaker en langer op groen gezet.

Sinds de opening van de basisscholen op 11 mei 2020 gaan op drukke kruispunten de verkeerslichten vaker en langer op groen voor voetgangers en fietsers. En dat blijkt te werken. De gemiddelde wachttijd en daarmee het aantal wachtende fietsers voor een verkeerslicht is afgenomen. Het kan zijn dat het autoverkeer en openbaar vervoer langer staan te wachten bij een verkeerslicht, omdat voetgangers en fietsers vaker en/of langer groen krijgen. Ondanks dat de verkeerslichten aangepast zijn blijft het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en drukte te vermijden. Daarom is een coronadashboard ontwikkeld.

Coronadashboard

In het coronadashboard is te zien waar maatregelen getroffen zijn om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven bij het verkeerslicht. In de druktemeter van het coronadashboard staat de gemiddelde wachttijd bij een verkeerslicht aangegeven en op welke punten vaak veel (groepen) fietsers tegelijk zijn. Zo kun je goed voorbereid op reis en drukke plekken vermijden door op een ander tijdstip te reizen of door over te steken bij een ander, rustiger kruispunt. 

Schermafbeelding coronadashboard verkeer
Bekijk de druktemeter in het coronadashboard

Minder openbaar vervoer in 2021

Een aantal frequente buslijnen van Connexxion in Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi en Vechtstreek gaat vanaf 3 januari 2021 wat minder vaak rijden. Dit om te voorkomen dat steeds meer bussen leeg rondrijden. Er worden geen buslijnen helemaal geschrapt. Hierdoor blijven alle gebieden met het OV bereikbaar.

Bij de aanpassingen van de dienstregeling is rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld door de bus minder vaak te laten rijden op stukken of tijden waar nu veel minder mensen reizen. Ook rijden sommige spitslijnen en nachtlijnen niet meer.

De nieuwe dienstregeling is vanaf eind november te vinden op www.connexxion.nl/nieuwedienstregeling. Vanaf begin december staat de dienstregeling 2021 ook in de diverse reisplanners. 

Buurtbussen

Sinds maart 2020 rijden de buurtbussen als gevolg van het coronavirus niet. Een herstart is niet verantwoord zolang er nog geen beschermende voorzorgsmaatregelen aanwezig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg vrijwilligers beschikbaar zijn om de beoogde dienstregeling te rijden.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat door het plaatsen van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering de buurtbussen weer op verantwoorde wijze de weg op kunnen. De komende weken laat Connexxion de buurtbussen ombouwen, dit is naar verwachting in de tweede helft van december gereed. De provincie bekijkt samen met de buurtbusverenigingen en vervoerder Connexxion vanaf wanneer de buurtbussen weer worden opgestart. Daarbij worden de landelijke ontwikkelingen rond het coronavirus en de bijbehorende maatregelen zorgvuldig gevolgd.

Zolang de buurtbus niet rijdt is er een tijdelijk alternatief voor de buurtbusreiziger: de Buurtbus-taxi. Meer informatie over de Buurtbus-taxi staat in het nieuwsbericht ‘Buurtbus-taxi’ als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen.

Bediening bruggen en sluizen

Kijk voor actuele informatie op www.vaarweginformatie.nl.
Met vragen kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, bereikbaar via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Bekijk www.vaarweginformatie.nl voor de meest actuele informatie en de beschikbaarheid van alle vaarwegen in Nederland. 
 

Uitgelicht