Aanpassingen verkeer & vervoer

De coronamaatregelen hebben ook effect op het verkeer. In het openbaar vervoer zijn er beperkingen. Ook op straat bij fiets- en voetgangersoversteken is het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom heeft de provincie de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers vaker en langer op groen gezet.

Sinds de opening van de basisscholen op 11 mei 2020 gaan op drukke kruispunten de verkeerslichten vaker en langer op groen voor voetgangers en fietsers. En dat blijkt te werken. De gemiddelde wachttijd en daarmee het aantal wachtende fietsers voor een verkeerslicht is afgenomen. Het kan zijn dat het autoverkeer en openbaar vervoer langer staan te wachten bij een verkeerslicht, omdat voetgangers en fietsers vaker en/of langer groen krijgen.

Minder openbaar vervoer in 2021

Een aantal frequente buslijnen van Connexxion in Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi en Vechtstreek gaat vanaf 3 januari 2021 wat minder vaak rijden. Dit om te voorkomen dat steeds meer bussen leeg rondrijden. Er worden geen buslijnen helemaal geschrapt. Hierdoor blijven alle gebieden met het OV bereikbaar.

Bij de aanpassingen van de dienstregeling is rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld door de bus minder vaak te laten rijden op stukken of tijden waar nu veel minder mensen reizen. Ook rijden sommige spitslijnen en nachtlijnen niet meer.

De nieuwe dienstregeling is vanaf eind november te vinden op www.connexxion.nl/nieuwedienstregeling. Vanaf begin december staat de dienstregeling 2021 ook in de diverse reisplanners. 

Buurtbussen

Vanaf 22 maart 2021 starten 8 van de 11 buurtbussenverenigingen in Noord-Holland Noord en Haarlem IJmond weer. 3 verenigingen starten vooralsnog op 3 mei: Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411, De Westfries met buslijn 417 en Heerhugowaard-Langedijk met buslijn 407.

Sinds maart 2020 stonden de buurtbussen als gevolg van het coronavirus stil. Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. 

Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. Meer informatie over de Buurtbus-taxi staat in het nieuwsbericht ‘Buurtbus-taxi’ als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion. Ook in buurtbussen is het voor passagiers verplicht om een mondkapje te dragen. Houd voor actuele reisinformatie de website van Connexxion in de gaten: www.connexxion.nl.

Bediening bruggen en sluizen

Kijk voor actuele informatie op www.vaarweginformatie.nl.
Met vragen kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, bereikbaar via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Bekijk www.vaarweginformatie.nl voor de meest actuele informatie en de beschikbaarheid van alle vaarwegen in Nederland.