Aanpassingen verkeer & vervoer

De coronamaatregelen hebben ook effect op het verkeer. In het openbaar vervoer zijn er beperkingen. Ook op straat is 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk als voetgangers of fietsers staan te wachten bij een verkeerslicht. Daarom neemt de provincie maatregelen.

Sinds de opening van de basisscholen op 11 mei 2020 gaan op drukke kruispunten de verkeerslichten vaker en langer op groen voor voetgangers en fietsers. Het kan zijn dat het autoverkeer en openbaar vervoer hierdoor langer staan te wachten bij een verkeerslicht. Daarnaast is een coronadashboard ontwikkeld.

Coronadashboard

In het coronadashboard is te zien waar maatregelen getroffen zijn om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven bij het verkeerslicht. In de druktemeter van het coronadashboard staat de gemiddelde wachttijd bij een verkeerslicht aangegeven en op welke punten vaak veel (groepen) fietsers tegelijk zijn. Zo kun je goed voorbereid op reis en drukke plekken vermijden door op een ander tijdstip te reizen of door over te steken bij een ander, rustiger kruispunt. 

Schermafbeelding coronadashboard verkeer
Bekijk de druktemeter in het coronadashboard

Minder openbaar vervoer

De aangepaste dienstregeling staat op www.connexxion.nl/corona en in de reisplanners.

Buurtbussen

Sinds maart 2020 rijden de buurtbussen als gevolg van het coronavirus niet. Een herstart is niet verantwoord zolang er nog geen beschermende voorzorgsmaatregelen aanwezig zijn, zoals afscherming bij de chauffeur en een verbeterd ventilatiesysteem in de kleine 8-persoonsbussen. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg vrijwilligers beschikbaar zijn om de beoogde dienstregeling te rijden. De meeste vrijwilligers die de buurtbussen besturen zijn namelijk ouderen die tot de risicogroep behoren voor Covid-19.

De provincie bekijkt de komende periode samen met de buurtbusverenigingen en vervoerder Connexxion op welke manier de buurtbussen weer worden opgestart. Daarbij worden de landelijke ontwikkelingen rond het coronavirus en de bijbehorende maatregelen zorgvuldig gevolgd.

Zolang de buurtbus niet rijdt is er een tijdelijk alternatief voor de buurtbusreiziger: de Buurtbus-taxi. Meer informatie over de Buurtbus-taxi staat in het nieuwsbericht ‘Buurtbus-taxi’ als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen.

Bediening bruggen en sluizen

Kijk voor actuele informatie op www.vaarweginformatie.nl.
Met vragen kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, bereikbaar via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Bekijk www.vaarweginformatie.nl voor de meest actuele informatie en de beschikbaarheid van alle vaarwegen in Nederland. 
 

Uitgelicht