Pride 2023: 5 vragen aan Dolly Bellefleur

De provincie Noord-Holland vaart 5 augustus voor de 2e keer mee met de botenparade van Pride Amsterdam. Entertainer Dolly Bellefleur schreef speciaal voor deze gelegenheid een lied. Aan haar de schone taak de 20 Noord-Hollandse koppels aan boord aan het dansen te houden.

Wat betekent Pride voor jou? 

“Het is ieder jaar een feestje om tijdens de Pride al die inspirerende mensen te ontmoeten die op de bres staan voor diversiteit en inclusiviteit. Verder is de Pride een fantastisch platform waar ik iedere gelegenheid aangrijp om serieuze onderwerpen op een luchtige wijze aan te kaarten. Dit jaar wil ik extra aandacht vragen voor de roze pioniers die voor latere generaties de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Het is pijnlijk om te zien dat sommigen van hen in de nadagen van hun leven weer de kast ingaan. Bijvoorbeeld wanneer ze in een verzorgingshuis gaan wonen. Op donderdag 3 augustus zal ik hen tijdens het Senior Pride Concert op de Nieuwmarkt in het zonnetje zetten en eren:

Those were the gays my friend
Ze streden ooit fervent
Tegen taboes en truttige clichés
Met hun gedrevenheid 
Hebben ze ons bevrijd
Those were the gays
Oh yes those were the gays”

Pride 2023: 5 vragen aan Dolly BellefleurDolly en haar Dolly look-a-likes. Foto: Andrea Schipper 

Wanneer beleefde jij je meest bijzondere Pride herinnering? 

“Een van mijn mooiste herinneringen aan de Pride is de Canal Parade van 2017. Ik voer toen mee op een boot met maar liefst 80 Dolly look-a-likes (zie foto). Een bonte mix van nationaliteiten: van Antilliaans, Surinaams, Amerikaans en Nederlands tot Duits, Engels en Noors. En niet te vergeten van alle leeftijden variërend van 18 tot en met 90! De laatste was een trotse moeder van een homoseksuele zoon die ook op de boot als Dolly schitterde. We werden beloond met de 1e prijs in de categorie 'beste verbeelding van het thema'. Maar de echte hoofdprijs die dag was dat ik aan de kant een meisje zag dat ik enkele maanden daarvoor had ontmoet bij een bezoek aan haar school. Ze voelde zich zo op haar gemak, dat ze voor het eerst haar klasgenoten durfde te vertellen dat ze op meisjes viel. 2 maanden later zag ik haar dus bij de Canal Parade aan de kade. In gezelschap van haar ouders. Ze had een ballonnetje in de hand met daarop de tekst I LOVE DOLLY. Ik was ontroerd.”

Het thema van Pride dit jaar is #YouAreIncluded. Wie geeft jou het gevoel dat je erbij hoort? 

“Ik vind dit een lastige vraag, die ik liever omdraai. Ik merk dat ik mij vooral bezig houd met de vraag hoe ik iedereen het gevoel kan geven dat hij/zij/hen erbij hoort of horen. Al 33 jaar is mijn motto 'Laat liefde regeren'. Homo, hetero, lesbisch, transgender, non-binair of (b)i? We are family. Let's celebrate diversity. Vier de verschillen:

Iedereen is anders
Daarin zijn we gelijk
Niet tegen- maar medestanders 
Samen zijn we vindingrijk 
Volkomen gelijkwaardig 
Gaan we samen aan de slag 
Iedereen is eigenaardig 
Maar daarin schuilt juist de kracht!”

Hoe entertain jij je publiek het liefst?

“Artistiek gezien is het absoluut een hoogtepunt om op bijvoorbeeld het podium van het DeLaMar Theater de sterren van de hemel te zingen. Zoals ik dat in 2019 deed ter gelegenheid van mijn 30-jarig artiestenjubileum. Maar het mooiste blijf ik toch intieme optredens vinden op scholen, op verjaardagen, in verzorgingshuizen of buurtcentra. Met name de interactie met het publiek. Of om mensen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de echt te mogen verbinden.”

Waar hoop je nog op? 

“Ik hoop dat we de polarisatie die momenteel in de maatschappij gaande is een halt kunnen toeroepen. Deze passage schreef ik speciaal voor de Canal Parade 2023:

Let’s show today
At this parade
Love conquers hate
Let’s celebrate

Pride 2023: 5 vragen aan Dolly BellefleurLiedtekst provincieboot Pride 2023 (klik hier om te downloaden)

Het lied zal ik om persoonlijke redenen extra laten galmen over de Amsterdamse grachten. In de 33 jaar dat ik als Dolly Bellefleur op de planken en op de barricades sta, heb ik niet eerder zoveel haatmail en zelfs doodsbedreigingen ontvangen. Dit omdat ik kinderen heb voorgelezen als Dolly. Maar toch blijf ik geloven in de Power of Love. Let's embrace! 

Leve de zachte krachten
In een wereld die verhardt
Bestrijd elke haatgedachte 
Door te spreken vanuit je hart”

Meer verhalen

4 van de 20 koppels aan boord vertellen over hun bijzondere band. Lees hier hun verhaal.