Ecologische Autoriteit: Meer maatregelen nodig om duingebieden te herstellen

De Ecologische Autoriteit heeft een oordeel geveld over de concept-natuurdoelanalyses van de Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat. Zij geeft aan dat er al verschillende (beheer)maatregelen worden genomen om de natuur te herstellen, maar dat er meer nodig is om verslechtering te voorkomen.

In het advies van de Ecologische Autoriteit staan voorbeelden genoemd om de verslechtering tegen te gaan. Zo is het belangrijk om het natuurlijke proces van stuivend zand in het duin terug te brengen. Daardoor blijven de duinen rijk aan kalk. Dat is belangrijk voor plantensoorten die in de duinen leven en de dieren die hier weer van leven. En het is onder andere ook een natuurlijke bescherming tegen de zee. Zand wordt nu nog op veel plekken vastgehouden door onder andere aangeplante dennenbossen en helmgras. De Ecologische Autoriteit geeft aan dat het nodig is om naaldbos en uitheemse planten als de Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Op verschillende plekken in de duinen is de provincie daar al mee bezig.

Aanpakken

Een oorzaak van de verslechtering van de natuur is stikstofneerslag. De Ecologische Autoriteit vindt dat dit moet worden aangepakt door de stikstofuitstoot bij de bron aan te pakken. Nog meer dan wat de provincie al doet. Ook adviseert zij om nieuwe kerven in de zeereep aan te leggen. Kerven zijn grote doorgangen in de duinen die zorgen dat strandzand het duingebied in kan waaien. Eerder legde Noord-Holland al kerven aan in de duinen van het Noord-Hollands Duinreservaat ter hoogte van Egmond-Binnen.

Video: kerven in de duinen voor biodiversiteitVideo (YouTube) over kerven in de zeereep. 

Vervolg

Gedeputeerde Staten gaan de adviezen van de Ecologische Autoriteit verder bestuderen en kijken hoe ze meegenomen kunnen worden in de gebiedsplannen voor Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat.

Het is de derde keer dat de Ecologische Autoriteit met een advies komt over Noord-Hollandse concept-natuurdoelanalyses. Eerder kwamen die voor Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder, Eilandspolder, Polder Westzaan en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske. Over 6 andere natuurdoelanalyses in Noord-Holland volgt de komende maanden advies. De uiteindelijke natuurdoelanalyses worden onderdeel van het gebiedsplan dat Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) heet.