“Ik ga nooit meer weg uit de Zaanstreek”

Wie zijn de gedeputeerden die de komende 4 jaar het bestuur van onze provincie vormen? Vandaag maak je kennis met Jeroen Olthof van de PvdA. Hij gaat over de onderwerpen mobiliteit, OV-knooppunten, voorzieningen, cultuur & sport, leefbaarheid en milieu.

"Ik ga nooit meer weg uit de Zaanstreek"

Hoe heb je de maanden na de Provinciale Statenverkiezingen beleefd?

“Met gemengde gevoelens. Sommige collega's waren graag doorgegaan, maar kregen die kans niet omdat ze onvoldoende stemmen hadden. Dus toen we uiteindelijk een coalitieakkoord hadden, heb ik niet echt staan juichen. Vond ik niet gepast. Uiteraard ben ik er wel supertrots op. Net zoals ik heel blij ben met mijn portefeuille. Nu het coalitieproces is afgerond ga ik lekker even bijkomen in Spanje.”

Kun je goed afschakelen of ben je 24/7 gedeputeerde?

“Ook op vakantie lees ik elke dag mijn mails en appjes. Mensen vinden het gek dat ik altijd bereikbaar ben, maar mij geeft het rust als ik weet dat hier alles goed gaat. Ik zou het ingewikkelder vinden als ik 3 weken niks hoor.”

Wat is jouw favoriete plek in Noord-Holland? 

"De Zaanstreek. Ik ben een echte Zaankanter – geboren en getogen in Zaandam. Voor mij komt alles hier samen. Ik woon in het Noordzeekanaalgebied, aan de andere kant heb je molens en de Zaanse houtbouw, Amsterdam is vlakbij en ik zit op 1 kilometer van een Natura2000-gebied. Ik ben in mijn leven maar een paar keer verhuisd en dat was telkens binnen een paar honderd meter van mijn geboortehuis. Ik ga nooit meer weg uit de Zaanstreek.”

Heb je een geheim adresje In de provincie?

“Nee, wel een speciaal plekje: mijn huidige woning. Ik zit graag op het bankje voor het huis. De hond ligt dan altijd bij me, om me heen wordt gezwommen en gevaren en vaak komt mijn buurman even een praatje maken.”

Nog andere geluksmomenten?

“Een middag sport kijken op tv, zoals de Ronde van Vlaanderen. Ik moet wel altijd een favoriet hebben. Volgens mijn kinderen heb ik de slechte eigenschap dat ik nooit iets doe voor de gezelligheid, omdat ik altijd wil winnen. Ik laat ze ook nooit winnen om het gezellig te houden.” 

Is dat competitieve ook weleens lastig in je werk?

“Ja. Bij een Provinciale Statenvergadering heb ik er zelfs de balen van als 1 persoon tegenstemt. Het is mijn voorstel en dan wil ik het helemaal goed doen.” 

Analyseer je jezelf ook continu?

“Absoluut. Ik ben doodvermoeiend voor mezelf. Steeds maar bezig met bedenken wat goed en fout ging. Eigenlijk heb ik nog nooit iets gedaan waarvan ik denk: dit was helemaal top. Het kan altijd beter.”

Wat voor een bestuurder ben jij?

"Een benaderbare. Ik wil er echt voor mensen zijn; herkenbaar en werkend vanuit de leefwereld. Wij leven bij de overheid heel erg in een systeemwereld. Alles is vertaald naar systemen, regels en beleid en vaak willen we iedereen in hokjes stoppen. Terwijl we te maken hebben met een leefwereld. Omdat we als overheid hardnekkig proberen mensen ergens in te duwen, is er wantrouwen. Daar ligt een belangrijke taak voor mij: zorgen dat dat systeem – wat je nodig hebt voor houvast – dichter bij die leefwereld komt.”

Hoe ziet jouw benaderbaarheid eruit?

“Heel veel mensen hebben mijn telefoonnummer. En als ik ergens voor word uitgenodigd, zeg ik bijna nooit nee. Dat kan in mijn functie niet. Ik ben er trots op om bestuurder te mogen zijn. Dan vind ik ook dat ik er altijd moet zijn als mensen een beroep op me doen. Dat is een spanningsveld, want dat lukt natuurlijk niet. Maar ik wil het wel.”

Wat mogen inwoners van jou verwachten? 

“Dat ik me elke dag 100% inzet voor een schoon en duurzaam Noord-Holland, en vooral een Noord-Holland waar iedereen mee kan doen. Een provincie waar niet de omvang van je portemonnee uiteindelijk bepaalt of je een woning kan krijgen en of je van de ene naar de andere plek kunt reizen. Daar maak ik me zorgen over. De verschillen worden veel groter en daar moeten wij aandacht aan geven. Er komt zoveel op mensen af en ik merk dat de overheid soms wel erg makkelijk praat van ‘u moet verduurzamen of dit of dat’. Veel mensen zijn vooral bezig met overleven.”

Hoe maak je je hoofd leeg? Veel wandelen met de hond?

“Wat ik heerlijk vind, is thuiskomen. Daar hebben wij het bijna nooit over politiek. Mijn vrouw heeft er helemaal niks mee en ik hoef ook niet eerst een uur leeg te lopen over werk. Thuis heb ik gewoon andere dingen. Ik zou het doodvermoeiend vinden om daar ook de hele tijd met politiek bezig te zijn.” 

Waarom ben je de politiek ingegaan? 

“Ik rolde erin toen ik werd gevraagd voor het bestuur van het wijkoverleg. Tot 2002 had ik er niks mee. Ik was gewoon een jonge vader met een hbo-opleiding die carrière wilde maken. Toen ik vanuit het wijkoverleg voor het eerst de wethouder zou gaan spreken was ik de hele week nerveus. Wethouders stonden voor mijn familie heel ver weg. Mijn vader werkte In de Amsterdamse haven en mijn moeder maakte schoon bij Albert Heijn. Maar toen ik in 2010 zelf wethouder werd – en in 2020 gedeputeerde – voelde ik dat dit misschien wel is waarvoor ik gemaakt ben: met mensen omgaan, verbinden. Ik zal ook altijd proberen grote meerderheden te halen en ben net zo hard bezig met de oppositie voor een voorstel winnen als de coalitie. Ja, dat winnen hè.”