“In de tussentijd draag ik een binder en teken ik een snorretje”

De provincie Noord-Holland vaart dit jaar voor de 2e keer mee tijdens de botenparade van Pride Amsterdam. Het thema is #YouAreIncluded. Inwoners uit de LGBTQIA+-gemeenschap konden zichzelf samen met iemand opgeven bij wie ze zich veilig en geliefd voelen. 4 van de 20 koppels aan boord vertellen over hun bijzondere band. Deze keer: Amber Alma (23) en Carlisle Gerrits (21), die onlangs hun relatie verbraken, maar nog wel bevriend zijn.

“Carlisle is bij mij niet uit de kast gekomen, ik heb hem eruit getrokken”, vertelt Amber. De 2 leerden elkaar kennen via een datingapp. “Ik was helemaal klaar met mannen, dus ik had mijn profiel op ‘alleen vrouwen’ gezet. Zo vond ik Carlisle, die daar nog op stond als vrouw”, zegt ze met een glimlach. Op Carlisle’s TikTok-account spotte Amber een transvlag. “Carlisle vertelde dat hij heel graag in transitie wilde gaan, maar dat er nog teveel in zijn leven aan de hand was.” Met de steun en hulp van Amber is Carlisle steeds meer gaan laten zien wie hij is: een trans man.    

Dubbelleven

“Voordat ik Amber leerde kennen, leidde ik een dubbelleven”, vertelt Carlisle. Zijn zachte ‘g’ verraadt dat dat leven in Zuid-Limburg plaatsvond. “Ik kwam er 3 jaar geleden achter dat ik een trans man ben. Toen ik mijn ouders dat vorig jaar vertelde, pakte het niet goed uit. Ze vonden het totale onzin. Voor mijn vrienden was ik een ‘hij’. Maar bij mijn ouders bleef ik een ‘zij’ en ze bleven mijn oude naam gebruiken. Dat was heel naar en ik moest dingen stiekem doen.” 

Vorig jaar zomer, toen Carlisle en Amber zo’n 3 maanden samen waren, liep de situatie uit de hand. “Ik vertelde haar dat ik mij thuis niet meer veilig voelde.” Amber: “We hebben toen heel plotseling besloten dat Carlisle bij mij in Hoorn zou intrekken.” 

Carlisle & AmberCarlisle & Amber

Acceptatie 

“Haar vriendengroep zei gelijk: ‘je bent onze vriend’”, vertelt Carlisle. “Bij mijn schoonouders kon ik ook altijd mijn verhaal doen, ik voelde mij echt geliefd.” Amber introduceerde hem ook in haar theatergroep. “Ze verwachtte dat theater mij zelfverzekerder zou maken.”

Carlisle: “Ik mocht zelf iets maken en dacht gelijk aan een rap over mijn leven als trans man. Ik vond het heel moeilijk, maar wist: als ik dit nu niet doe, stel ik mezelf zo teleur. Het schrijven van raps helpt mij echt en ik vind het fijn dat andere mensen er ook wat aan hebben.” 

Trots 

Carlisle staat op de wachtlijst bij het Amsterdam UMC voor het transitietraject. “Het wachten is moeilijk. Als mensen mij nu aan de telefoon horen, spreken ze me aan als vrouw.” In de tussentijd probeert hij zijn uiterlijk zelf wat mannelijker te maken. “Ik draag bijvoorbeeld een binder en teken een snorretje.” 

Met trots zegt Carlisle: “Ik zie mezelf steeds meer naar mijn ideaalbeeld groeien en ik ben niet meer bang om te laten zien wie ik ben. Dat is ook echt dankzij Amber.” Tijdens de Pride willen de vrienden dan ook uitdragen dat je mag vieren wie je bent. ”Je leeft maar met één persoon voor de rest van je leven en die persoon ben je zelf”, vindt Amber. “Alleen jezelf moet je gelukkig maken.” 

“Bij de Pride voelt iedereen als familie”, zegt Carlisle. Het contact met zijn eigen familie, zijn ouders, begint ook langzaam te verbeteren. “Mijn moeder is enthousiast dat ik op de Prideboot mag staan en wil de foto’s graag zien. En mijn vader zei: ‘als je echt een man wilt worden, dan moet ik je maar steunen, want je bent mijn kind.’ Ik ben heel blij met de stappen die ze maken.”