‘De Makers van Holland’; nieuwe tentoonstelling in archeologiemuseum Huis van Hilde

Gedeputeerde Cultureel erfgoed Jelle Beemsterboer heeft de nieuwe tentoonstelling ‘De Makers van Holland | 900-1300’ geopend. De archeologische tentoonstelling in Huis van Hilde in Castricum laat zien hoe onze voorouders in 400 jaar tijd de basis hebben gelegd voor het ‘Holland van nu’.

Hollandse vergezichten

Van moeras tot landbouwgrond, van dreigende zee tot stevige dijken en van kleine nederzettingen tot groeiende steden: tussen 900 en 1300 hebben de ‘Makers van Holland’ het landschap gevormd. De sloten, dijken en dorpen van nu liggen vaak nog op de plaats waar zíj ze hebben aangelegd. Een eeuwenoude sikkel, een keerploeg, een paardentuig en andere werktuigen vertellen in deze nieuwe tentoonstelling het verhaal van hoe onze voorouders de basis hebben gelegd voor onze huidige Hollandse vergezichten.

De-Makers-van-Holland---liggend

Maak kennis met de Makers

In het jaar 900 was het land dat wij nu ‘Holland’ noemen namelijk niet veel meer dan een smalle strook duinen langs de Noordzee. 400 jaar later was het landschap onherkenbaar veranderd en woonden er zo’n 200.000 mensen in dit gebied. Wie waren zij precies? Onderzoekers hebben ruim 100 skeletten onderzocht van mensen die tussen 900 en 1300 in Holland leefden. Via gezichtsreconstructies en vondsten als een schoen waarvan de neus is afgesneden en een rammelaar om kwade geesten af te schrikken, maak je in de tentoonstelling kennis met de wereld van deze boeren, monniken, schipperskinderen, handelszonen en andere ‘Makers van Holland’.

Bijzondere vondsten

Hoe het dagelijks leven van de bewoners van het Holland tussen 900 en 1300 eruit zag, weten we onder andere dankzij archeologische vondsten. Objecten als een zonnewijzer van leisteen, een dobbelsteen van been, een vlechtwerktuig van bot en een bronzen schrijfstift tonen hoe de Makers van Holland zich oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen eigen maakten. Andere vondsten zoals een rijkversierde waskom, een bijzonder kelkglas, zeldzame vloertegeltjes, maar ook de bekende sarcofaag uit Barsingerhorn geven een kijkje in het leven van de Makers van Holland.

Extra activiteiten

Rond de tentoonstelling worden diverse extra activiteiten georganiseerd. Zo zijn er in november en december lezingen in samenwerking met stichting Oer-IJ, is er een interactieve photobooth waar bezoekers zich kunnen verkleden en fotograferen in een middeleeuws landschap, kinderen kunnen puzzelen met dierenbotten en in de kerstvakantie zijn er diverse thema-workshops gepland. 

De tentoonstelling ‘De Makers van Holland’ is tot en met 16 juni 2024 te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.huisvanhilde.nl.

De-Makers-van-Holland---campagnebeeld