Bibliotheken zien verduurzaming als hun taak

Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met een kleine stap en ga vanuit daar verder. Dit is een van de conclusies van de deelnemers van de netwerkbijeenkomst ‘Samen werken aan de verduurzaming van de bibliotheek’ die donderdag 19 oktober plaatsvond in de openbare bibliotheek in het centrum van Haarlem.

Gedeputeerde Cultuur en Leefbaarheid en voorzieningen Jeroen Olthof en directeur-bestuurder Probiblio Frans Bergfeld openden de bijeenkomst. “Ik zie bibliotheken in doorontwikkeling een essentiële functie hebben in de samenleving van de toekomst. Elke gemeente en elk dorp zou een bibliotheek moeten hebben”, aldus Olthof.

Het goede voorbeeld

Na de opening gingen vertegenwoordigers van gemeenten, de provincie en bibliotheken met elkaar in gesprek over verduurzaming van de bibliotheek. Zo spraken ze over hoe je de eerste stap kunt zetten, waar je het juiste advies vindt en hoe gemeenten en bibliotheken zo goed mogelijk kunnen samenwerken om actief bij te dragen aan een duurzamere maatschappij.  

Bergfeld: “Bibliotheken zijn onderdeel van onze samenleving en hebben bijdragen te leveren. Naast uitwisselen van kennis en informatie, moeten we ook zelf het goede voorbeeld geven.’’

Bibliotheken zien verduurzaming als hun taak 2
Foto: Probiblio, Pascal Striebel

En het goede voorbeeld geven gebeurt. Bibliotheek Zuid-Kennemerland behaalde in 2016 het keurmerk Duurzaam Gastvrij. Met een bijdrage van de provincie Noord-Holland is er voor 7 ton geïnvesteerd in het verduurzamen van 4 vestigingen. De verwachting is dat dit bedrag in ongeveer 7 jaar is terugverdiend. Ook Bibliotheek IJmond Noord heeft de ambitie het keurmerk te behalen. Zo heeft de vestiging in Beverwijk 200 zonnepanelen op het dak die voorzien in driekwart van de stroombehoefte.    

Steun bij verduurzamen

Er zijn diverse initiatieven waar bibliotheken kunnen aankloppen voor ondersteuning bij het in gang zetten van hun duurzaamheidambities. De provincie ondersteunt eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed bij het verduurzamen van gebouwen. Afhankelijk van de situatie, komen ook bibliotheken hiervoor in aanmerking.

De Groene Menukaart, een tool ontwikkeld door de Groene Grachten in opdracht van de provincie Noord-Holland en de MRA-gemeenten, geeft inzicht in onder andere duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Daarnaast is er de verduurzamingsimpuls waar bibliotheken advieskosten vergoed krijgen om structurele verduurzaming van hun organisatie te realiseren.

Vervolgsessie

Wegens de grote opkomst en de interesse in het onderwerp bij de aanwezigen van de netwerkbijeenkomst, is er een verdiepingssessie gepland op donderdag 18 januari 2024. Bibliotheken en gemeenten ontvangen in november een uitnodiging. Het verslag van de bijeenkomst van 19 oktober is na te lezen op de website van Probiblio.

Bibliotheken zien verduurzaming als hun taak 1