Ministerie van LNV reageert op eerste versie Provinciaal Programma Landelijk Gebied

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is onder de indruk van de eerste versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) van Noord-Holland.

Dat heeft het ministerie in een brief laten weten. In deze versie van het PPLG staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. De plannen sluiten grotendeels aan op de Rijksopgaven en -ambities voor het landelijk gebied. Wel moeten de maatregelen die in het PPLG staan nog concreter worden gemaakt en verder worden uitgewerkt. 

Het ministerie van LNV doet in de brief vooralsnog geen toezegging voor financiële middelen. Hiervoor moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt. 

De provincie kan zich vinden in de reactie van het ministerie van LNV. De komende tijd worden de maatregelen en doelen voor het landelijk gebied dan ook verder uitgewerkt. Er komen zogenoemde uitvoeringsprogramma’s voor elk gebied in Noord-Holland. Het gaat om deze 5 gebieden:

  • Wadden, Kop van Noord-Holland en West-Friesland  
  • Noord-Kennemerland  
  • Laag Holland  
  • Zuid-Kennemerland en Amstel-Meerlanden 
  • Gooi en Vechtstreek 

Daarin staat concreet en op gebiedsniveau beschreven welke maatregelen er worden genomen om te werken aan uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, stikstof, water, bodem en klimaat. De uitvoeringsprogramma’s maakt de provincie samen met partners, zoals gemeenten en vertegenwoordigers van waterschappen, natuur- en agrarische organisaties. 

Daarnaast werkt de provincie de lijst met zogenoemde ‘koplopersprojecten’ verder uit. Dat zijn projecten in Noord-Holland die bijdragen aan een leefbare toekomst van het landelijk gebied en waarmee we in 2024 al willen starten. Middelen hiervoor zijn hard nodig om de plannen te kunnen uitvoeren.

De volgende versie van het PPLG moet tussen 15 augustus en 30 september klaar zijn. 

Beoordeling van alle provincies

Vrijwel alle provincies hebben inmiddels een eerste versie van hun PPLG opgeleverd. Deze worden uitgebreid beoordeeld door het ministerie van LNV. Onderdeel van de beoordeling is een evaluatie door kennisstellingen PBL, WUR, RIVM en Deltares. Zij kijken vooraf of de plannen bijdragen aan het halen van de doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat. Het kabinet verwacht eind dit jaar de uitkomsten van de evaluatie. Vooruitlopend op de evaluatie van de kennisinstellingen hebben de provincies nu al de eerste terugkoppeling op de PPLG’s ontvangen.

Lees op de website van de Rijksoverheid de reactie van het ministerie van LNV op de PPLG’s van andere provincies.