Extra vergadering voor installatie Statenleden en duo-commissieleden

Op 11 september vindt een Provinciale Statenvergadering plaats waarbij alleen nieuwe Statenleden en duo-commissieleden geïnstalleerd worden.

Tijdens de extra vergadering komen geen andere agendapunten aan de orde. Statenleden kunnen bijvoorbeeld geen moties indienen of vragen stellen aan het dagelijks bestuur van de provincie; Gedeputeerde Staten. 

Vacatures

De 1e plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, Jaap Hollebeek, neemt tijdens de vergadering de eed of belofte af bij de nieuwe Statenleden en duo-commissieleden. De vacatures ontstonden doordat 3 Statenleden op 17 juli toetraden tot het college van Gedeputeerde Staten en daardoor geen Statenlid meer kunnen zijn. 

Statenleden 

Statenleden zijn de gekozen volksvertegenwoordigers bij de provincie. De 55 Noord-Hollandse Statenleden vormen samen Provinciale Staten van Noord-Holland.  

Duo-commissielid 

Duo-commissielieden ondersteunen de Statenleden van hun partij en hebben een beperkte bevoegdheid. Zij mogen deelnemen aan de vergaderingen van de Statencommissie waarin ze benoemd zijn, ook als het een besloten vergadering is. Een duo-commissielid mag niet deelnemen aan de vergaderingen en stemmingen van Provinciale Staten (PS) en kan een Statenlid daar dus niet vervangen. De leden van Statencommissies bereiden voorstellen en besluiten van PS voor en adviseren daarover. PS nemen besluiten op basis van deze adviezen. 

Meer informatie en online volgen 

Bij de agenda voor PS van 11 september staat meer informatie. De vergadering is van 11.00 tot 12.00 uur en is online te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.