Rijk en provincie dragen bij aan urgente restauratie Aquarium ARTIS

Het Rijk stelt € 10 miljoen beschikbaar voor de restauratie van Aquarium ARTIS. De provincie Noord-Holland draagt € 3 miljoen bij.

ARTIS kan de plannen voor de verduurzaming en de restauratie van het monument nu voltooien. Straks is het gebouw nog beter toegankelijk voor de bewoners en bezoekers. De heropening is gepland voor het najaar 2025.

Rijk en provincie dragen bij aan urgente restauratie Aquarium ARTISFoto: ARTIS, Ronald van Weeren

Het Rijk heeft vandaag bekend gemaakt eenmalig € 15 miljoen beschikbaar te stellen voor een aantal urgente restauraties van grote rijksmonumenten in Nederland. Er gaat 10 miljoen euro naar het ARTIS-Aquarium. Nu de bijdrage van het Rijk definitief is draagt ook de provincie Noord-Holland bij aan de restauratie van dit rijksmonument. De totale provinciale bijdrage is € 3 miljoen. De provincie had de bijdrage eerder al toegezegd onder voorwaarde dat het Rijk voor de dekking van € 10 miljoen zou zorgen.

Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Erfgoed: “Wij zijn heel blij dat we samen met het Rijk een groot deel van de kosten kunnen dekken. Het aquarium is onlosmakelijk verbonden met de dierentuin maar al ruim 2 jaar gesloten vanwege noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Het is een mooi vooruitzicht dat duizenden bezoekers straks weer kunnen genieten van het unieke gebouw en de betoverende onderwaterwereld.”

Behouden voor de toekomst

In 1882 opende het genootschap Artis Natura Magistra de deuren van het toen grootste en meest moderne aquarium van Europa. Het aquarium is 1 van de meest markante 19de-eeuwse gebouwen in Amsterdam. Het zilt uit de zoutwaterbassins is in de muren getrokken en vormt nu een gevaar voor het gebouw. Reden voor een grootschalige restauratie, om het monument te redden en te behouden voor de toekomst. Het gebouw wordt van binnen en buiten maximaal verduurzaamd en nóg toegankelijker voor publiek. Bovendien vertelt het Aquarium straks een urgent verhaal over onze relatie met water en het belang van schoon en gezond water.