Gedeputeerde Beemsterboer bezoekt woningbouw Rosmolenwijk

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer bezocht woensdag 28 februari de Rosmolenwijk. In deze oude wijk in Zaandam heeft woningcorporatie Parteon de afgelopen jaren 472 woningen gebouwd.

De komende jaren komen daar nog 228 woningen bij, waarvan een groot deel circulair en duurzaam wordt gebouwd. Een deel hiervan, 96 sociale huurwoningen, wordt modulair (in 2 delen) geplaatst. 

Jelle Beemsterboer krijgt een rondleiding door de Rosmolenwijk

Jelle Beemsterboer: “We hechten veel waarde aan dit soort projecten, omdat er op deze manier sneller betaalbare en duurzame woningen beschikbaar zijn in onze provincie. Er wachten in Noord-Holland veel mensen op een huis, dus deze woningen zijn hard nodig. Dit project sluit aan bij de afspraken die we hebben gemaakt in de Woondeals, waarbij de provincie Noord-Holland tot en met 2030 de helft van alle nieuwe woningen industrieel en circulair wil bouwen.”

Modulair bouwen

De sociale huurwoningen worden gemaakt door Homes Factory en bestaan uit 2 modules die in een fabriek worden gemaakt. Hierdoor zijn de bouwactiviteiten in een wijk beperkt. Het bouwen van de industriële woningen duurt ongeveer 6,5 weken. Daarna is er 3 weken nodig voor het aansluiten en woonrijp maken van de omgeving. 

De circulair en duurzaam gebouwde woningen bestaan voor 70% uit hout, dat CO2 opslaat. Voor het hout waarmee wordt gebouwd worden bovendien direct nieuwe bomen aangeplant. Daarnaast is voor de woningisolatie gebruik gemaakt van cellulose (papiervlokken), een materiaal dat eveneens drager is van CO2.