Noord-Hollandse zeeën centraal in tentoonstelling 'Leven met water'

Fotograaf Jeroen Toirkens maakte voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland in 2023 een roadtrip langs de 3 zeeën van Noord-Holland: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Het resultaat is van 7 maart tot en met 9 juni te zien in de tentoonstelling 'Leven met water' in fotogalerie De Gang in Haarlem.

Voetbaldoel met zee op de achtergrond
Foto: Jeroen Toirkens

Een jaar lang verkende Toirkens het Noord-Hollandse landschap en onderzocht hij de waterbestendigheid van de provincie Noord-Holland. Hij verzamelde persoonlijke verhalen van mensen die dagelijks leven en werken met water. Hij volgde de werkzaamheden rondom het versterken van de Markermeerdijken, het verplaatsen van strandpaviljoen Zeezicht in Castricum en gepensioneerd dahliakweker en hondenfokker Henk van Slageren op Texel. Onderweg maakte hij foto’s van monumentale (kust)landschappen.

Foto-opdracht Noord-Hollands Archief

De foto’s werden gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief en worden opgenomen in de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland. Deze unieke beeldcollectie, die eigendom is van de provincie Noord-Holland, bestaat uit meer dan 82.000 historische en topografische kaarten, tekeningen, prenten en foto’s en wordt jaarlijks aangevuld met een documentaire foto-opdracht. Eerder fotografeerden onder anderen Martijn van de Griendt, Lars van den Brink, Heleen Peeters, Ahmed Polat en Natascha Libbert voor deze opdracht.

Waterkering
Foto: Jeroen Toirkens