Gedeputeerde Rosan Kocken overhandigt TNO-rapport 'Energie uit Water' aan demissionair minister Rob Jetten

Gedeputeerde en voorzitter van het Waddenfonds, Rosan Kocken, heeft vandaag het TNO-rapport over Energie uit Water overhandigd aan demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Gedeputeerde Rosan Kocken overhandigt TNO-rapport 'Energie uit Water' aan demissionair minister Rob Jetten

Het Waddenfonds heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. Het TNO-rapport laat specifieke locaties in het Waddengebied zien waar bepaalde watertechnieken toegepast kunnen worden. Dit vormt een basis voor verdere discussie en het toepassen van waterkracht als energiebron. “De inzet op andere groene stroom aanvullend op wind- en zonne-energie is de komende jaren cruciaal om de klimaatdoelen in het Waddengebied te kunnen halen’’, aldus Rosan Kocken. Ze benadrukt het belang van waterkracht als aanvulling op onze elektriciteitsmix, met name tijdens momenten zonder zon of wind.

Minister Jetten erkent het rapport als waardevol en prijst de innovaties in energie en water in Nederland. Hij ziet potentieel in waterkracht en erkent ook dat energie uit water kan helpen om balans op het energienet te brengen. De minister wijst er ook op dat hij de grootschalige opwek van energie vooral ziet komen van wind op zee. Gedeputeerde Kocken en Minister Jetten benadrukken samen de essentiële volgende stap in het onderzoek, waarbij de impact op de natuur grondig wordt onderzocht. Dit initiatief markeert een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar duurzame energiebronnen in Nederland.

Rapport

Meer over het onderzoek is te lezen op de website van het Waddenfonds. Het volledige rapport wordt binnenkort gepubliceerd op de websites van TNO en het Waddenfonds.