“Met geduld stappen zetten in 2024”

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk roept op tot verbinding en samenwerking in 2024.

“Gezien de politieke situatie in Nederland is het juist nu belangrijk dat de provincie zorgt voor continuïteit en betrouwbaar bestuur. Uiteraard kunnen we dat niet alleen”, schrijft Van Dijk in zijn vandaag verschenen jaarverslag

"Met geduld stappen zetten in 2024"Lees hier het jaarverslag

Volgens de commissaris kan de provincie Noord-Holland dit jaar “met geduld stappen zetten. Door moeilijke zaken met elkaar te verbinden en vooruit te helpen. Door te zorgen dat we problemen samen gaan oplossen. En door te behouden wat goed is, maar durven te veranderen wat beter kan en beter moet.”

“Noord-Hollanders willen vooruit”

Vooruitgang kwam afgelopen jaar vaak terug in zijn gesprekken, aldus Van Dijk. “Noord-Hollanders zijn zeer betrokken en flexibel, werken hard en willen vooruit. Ze zijn niet tegen verandering, maar willen meedenken en gehoord worden.”

De commissaris roept inwoners dan ook op om “samen vol energie te blijven werken aan Noord-Holland en meer naar elkaar te luisteren.” Volgens Van Dijk is luisteren naar iemand een kleine moeite. “En door eens wat vaker een vraag te stellen in plaats van een mening te geven neem je onzekerheid en aannames bij elkaar weg.”

Trots

Aan 2023 hield de commissaris een “dubbel gevoel” over. “Aan de ene kant ben ik trots op alle stappen die inwoners, partners, bedrijven en de provincie hebben gezet. Op onze gebiedsgerichte aanpak, ons maatwerk en alle oplossingsgerichte gesprekken die we voerden met de omgeving. We zijn op stoom; hebben naar mijn idee enorme vooruitgang geboekt. Aan de andere kant is er de vrees voor een stap terug. Door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is onduidelijk wat er gebeurt met grote onderwerpen als asielopvang, wonen, stikstof, klimaat en de energietransitie.”  

Het jaarverslag van de commissaris van de Koning belicht met verhalen, interviews, foto’s en video’s zijn werkzaamheden en activiteiten van afgelopen jaar. Zo vertelt Van Dijk onder andere over zijn ontmoetingen met bestuurders, relaties en inwoners.