Cultuur voor jongeren in het project ‘De Jonge Lichting’

De provincie Noord-Holland heeft ‘De Jonge Lichting’ voorgedragen voor de basisinfrastructuur cultuur (BIS). Dit is een initiatief van het Frans Hals Museum, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Alkmaar om jongeren dichterbij cultuur te brengen.

Het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum ontvingen eerder financiering van BIS voor het gezamenlijk project ‘Gezichten van Noord-Holland’, gericht op cultuur toegankelijk maken voor nieuwe bezoekersgroepen en het vergroten van het publieksbereik.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Cultuur: “We dragen het project ‘De Jonge Lichting’ voor omdat het een sterk vervolg is op het project ‘Gezichten van Noord-Holland’. Ook nu ligt de focus op het bereiken van nieuw publiek; specifiek jong volwassenen van 16 tot 26 jaar die niet snel in aanraking komen met cultuur. Door nieuwe producten te ontwikkelen en co-creaties aan te gaan met talentvolle jongeren, en hen een plek te bieden om te exposeren in de musea, wordt een jonger en diverse publiek bereikt. Het pleit voor de 3 musea dat ze de samenwerking opzoeken en zo het project nog breder in de provincie verankeren. Het sluit daarmee goed aan op de ambitie van de provincie om regionale samenwerking en talentonwikkeling te stimuleren.”

Regionaal museum

Met de financiële bijdrage uit de BIS voor culturele instellingen wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het nationale topaanbod cultuur voor zoveel mogelijk mensen in Nederland toegankelijk maken. Net als voorgaande jaren zijn ook dit jaar alle provincies gevraagd een regionaal museum voor de subsidie voor te dragen. 

Uiterlijk op Prinsjesdag 2024 worden de subsidiebeschikkingen bekendgemaakt en weten het Frans Hals Museum, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Alkmaar definitief of de subsidie voor het initiatief ‘De Jonge Lichting’ is toegekend. Omdat het cultuurbestel in 2028 wordt vernieuwd, is de verwachting dat 2025-2028 de laatste subsidieronde voor de regionale musea in de BIS is. 

Frans Hals Museum