“Innoveren zit in de Noord-Hollandse volksaard”

Noord-Holland is de regio met het hoogste innovatievermogen van Nederland. &Holland magazine laat zien wat voor vernieuwends hier gebeurt.

Oogstrobotten, insecten-dodende drones in kassen, babyspullen-abonnementen, meubels van koffiedik en bouwmaterialen die hun oorsprong vinden in het riool. Noord-Hollandse nieuwigheden zijn divers en origineel. In &Holland vertellen 4 ondernemers over hun vernieuwende bedrijven. “Innoveren zit in de Noord-Hollandse volksaard.” 

Hippe industriegebieden

Dé hippe plekken tijdens een stedentrip zijn steeds vaker oude industriegebieden die nieuw leven zijn ingeblazen. Denk aan de NDSM-werf in Amsterdam; sfeervol voor een lunch of borrel en inspirerend dankzij kunstenaars die er hun werk laten zien. Omdat eigenaren vanwege de kosten oude panden liever kwijt dan rijk waren, was het behoud van industrieel erfgoed lang niet vanzelfsprekend. In de jaren 80 veranderde dat. &Holland zet Noord-Hollands industrieel erfgoed in de schijnwerpers

"Innoveren zit in de Noord-Hollandse volksaard"Lees hier de nieuwe &Holland

Vragen over vergunningen

Het magazine van de provincie gaat daarnaast dieper in op vergunningen. Waarom moet een persoon of bedrijf een vergunning aanvragen? Wat is daarbij precies de rol van de provincie? Hoe verloopt zo’n aanvraag eigenlijk? En welke dilemma’s spelen er? 5 vragen en antwoorden

Test je schaatskennis

De &Holland-quiz gaat deze keer over schaatsen. Net als Friesland is Noord-Holland namelijk een echte schaatsprovincie. Wist je bijvoorbeeld dat Noord-Holland de meeste 400 meter ijsbanen van alle provincies heeft? En weet je ook in welke gemeente de Partij voor de IJsbaan ooit meedeed aan de verkiezingen? Test je schaatskennis in de quiz en maak kans op een ‘buff’ die je als muts of als sjaal kan gebruiken!

Schatten en snuisterijen

In de rubriek ‘Op de markt’ staat de rommelmarkt in Den Hoorn (Texel) centraal. Voor veel Texelaars en toeristen is deze weekmarkt een begrip. In de loodsen en schuur van een voormalige champignonkwekerij aan de Witteweg liggen talloze schatten verborgen: van porseleinen serviessets, antiek en kunst tot een zolder met duizenden tweedehands boeken en “alles waar een stekker in gaat”. Tussen de snuisterijen geven inwoners tips voor uitstapjes en activiteiten, zoals Museum Kaap Skil of een fietstocht langs de Waddenkust.  

Overlast ganzen 

‘Het Dilemma’ belicht deze keer de ganzenoverlast in de provincie. Van een geliefde overwinterplek is Noord-Holland de afgelopen decennia uitgegroeid tot een vaste verblijfplaats voor ganzen. Ze vinden hier namelijk veel open water en eiwitrijke graslanden. Gevolg: problemen. Mogen ganzen worden afgeschoten om overlast tegen te gaan? In de laatste aflevering van de rubriek vertellen 2 inwoners hoe zij daartegenaan kijken. 

Gratis abonnement

Leuk? Neem via deze pagina meteen een gratis abonnement en ontvang &Holland voortaan elke 2 maanden in de e-mailbox.