Vrijwilligersprojecten krijgen groen licht

Dit jaar klopten 54 vrijwilligersorganisaties aan bij Groen Fonds met een projectidee. De provincie Noord-Holland kent met dit fonds in 2024 € 45.000 toe aan projecten. Mede dankzij het Betrekken bij Groen Fonds vallen maar liefst 30 bijzondere vrijwilligersprojecten in de prijzen.

Vlinder op een bloem

Gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Landschap): “Het zijn stuk voor stuk weer hele mooie initiatieven die de lokale Noord-Hollandse natuur een welkom zetje de goede richting op geven. Kijk bijvoorbeeld naar wat de agrarische natuurvereniging op Texel doet. Door vrijwilligers op te leiden voor het inventariseren van vlinders in akkerranden komt er belangrijke data beschikbaar voor onderzoekers. Dit is zó’n mooi voorbeeld van hoe mensen zich inzetten om hun lokale biodiversiteit te vergroten. Veel van dit soort acties maken een groot verschil.”

Stadse bewoners willen meer groen en soorten rijkdom

In Amsterdam zijn honderden bewoners aan de slag met het project Kunst Konfrontatie. Hier werken zij bij drijvende tuinen en vullen ze onderwater wilgenmanden met waterplanten. Dit helpt met het verbeteren van de waterkwaliteit en vissen aan te trekken. Daarnaast zijn er workshops voor woonbootbewoners die willen helpen.

In Amsterdam werken buurtbewoners actief aan het verrijken van de natuurwaarde langs de versteende kades. Door (bloeiende) begroeiing toe te voegen, creëren buurtbewoners in overleg met de gemeente, zelf stepping stones voor allerlei dieren. Stepping stones zijn veilige overgangen tussen leefgebieden. De bewoners doen dit samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. De studenten helpen bij de aanleg, het onderhoud en onderzoek. Via mediapubliciteit inspireren zij meer mensen om de stad te vergroenen. 

Extra aandacht voor vlinders in kruidenrijke akkerranden

Op Texel gaat de agrarische natuurvereniging nieuwe vrijwilligers opleiden om vlinders in akkerranden te inventariseren. Zo ontstaat er meer inzicht in de effectiviteit van speciaal natuurbeheer voor insecten. Dat is van belang vanwege de afname van insecten, wat ook effect heeft op de boerenlandvogels. Een mooi project om mensen te betrekken bij de natuur in het landelijk gebied.

Insecten krijgen eigen Bed & Breakfast

In het Biezembos in Laren gaan vrijwilligers een Bijenburcht van zand, leem en dakpannen (Bed) maken voor grondnestelende solitaire bijen. Daarnaast worden er bloeiende struiken en planten aangeplant (Breakfast). Hiermee krijgen solitaire bijen extra nestgelegenheid en voedselaanbod. Honingbijen en andere bloembezoekende insecten zijn van cruciaal belang voor de bestuiving van bloeiende planten die daarmee meer zaden en vruchten produceren voor mens en dier als voedselgewas. 

Meer over de aanvragen

Groene vrijwilligers bruisen van ideeën om de biodiversiteit te bevorderen en Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving. Dit jaar zijn meerdere projecten toegekend die het verborgen leven van nachtvlinders of vleermuizen zichtbaar willen maken, of de biodiversiteit willen verbeteren door inzaaien of aanplanten van heemtuinen, het vergroenen van schoolpleinen of het biodiverser maken van voedselbossen. Bovendien scoorde gereedschap voor het onderhoud van landschapselementen dit jaar hoog: zonder goed en veilig gereedschap is er geen groen vrijwilligerswerk mogelijk. De jury is onder de indruk van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee vrijwilligers in hun eigen tijd een bijdrage leveren aan groen en natuur in onze provincie. 

Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds.
 
De jury honoreerde in totaal 30 projecten: 16 kregen een volledig bedrag en 14 aanvragen kregen een deel van het aangevraagde bedrag toegekend. Projecten die de biodiversiteit in onze provincie versterken, vrijwilligersgroepen ondersteunen in hun beheerwerk, soortenbescherming verbeteren, grotere onderhoudsklussen die vrijwilligers niet met de hand kunnen en innovatieve groene ideeën kwamen voor een financiële bijdrage in aanmerking. Als een project ook nog eens gericht is op participatie én veel mensen bereikt, dan werd de kans op toekenning nog groter.

Meer lezen? Op de website van Landschap Noord-Holland staat de volledige uitslag.