Jurybezoek met een berg data en de smaak van zure matten

De 17e Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH) begon met honderden kandidaten en eindigt woensdag 29 mei met 4 gouden enveloppen.

Daarin zitten de namen van de winnaars. 

4 stappen en maanden werk gaan vooraf aan de jaarlijkse ontknoping in PHIL Haarlem. Voordat de vakjury op de finaleavond de 3 beste bedrijven aanwijst en inwoners online 1 publieksfavoriet kiezen, worden de genomineerden tot achter de komma beoordeeld. 

Jury over de vloer

De 7-koppige jury onder leiding van gedeputeerde en kersvers voorzitter Esther Rommel kijkt onder meer naar de financiën, diversiteit en inclusie, duurzaamheid, vernieuwing en maatschappelijke impact. Alle 30 finalisten in de 3 categorieën 'grootbedrijf’, ‘mkb’ en ‘de belofte’ krijgen een jurydelegatie over de vloer.  

Op een druilerige dinsdag in april was het de beurt aan Primus Wafer Paper in Oostzaan. De onderneming – 1 van de 10 mkb-kanshebbers – ontving juryleden Ron Andriessen (Labré Advocaten) en Mike Niemans (RSM). 

Jurybezoek met een berg data en de smaak van zure mattenJurylid Ron Andriessen.

Kokosmakroon

Het bedrijf maakt van aardappelzetmeel, zonnebloemolie en water eetbaar papier. Denk aan het laagje onder een kokosmakroon, labeltjes op een versgebakken brood of de behapbare fotoafdruk waarmee je een taart kunt laten versieren.  

“Alle voedingsmiddelen die plakken kunnen niet van de band rollen zonder ons product erop of eronder", zegt directeur Wouter Smits. En dus staan er in het magazijn pallets vol rollen flinterdun papier klaar voor internationale verzending. De ene partij gaat naar Tsjechië voor de productie van fruitrepen. De andere naar het Franse Montélimar, de bakermat van de nougat.  

5 kwartier

Tijdens het jurybezoek hebben Andriessen en Niemans 5 kwartier om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De klok wordt streng bewaakt. Als de tijd dreigt te worden overschreden, grijpt Andriessen in. “Anders is het niet fair naar de andere genomineerden", verklaart hij. “Er moet een gelijk speelveld zijn.”

Smits en human resources manager Isabelle Buitenom hadden er al rekening mee gehouden. Ze geven een strakke presentatie die begint met een proeverij van het nieuwste snoeppapier. “De smaak van zure matten”, klinkt het in de vergaderruimte. Daarna worden de juryleden punt voor punt bijgepraat over de bedrijfsgeschiedenis en –metamorfose, en soepel rondgeleid door de fabriek en drukkerij. 

Jurybezoek met een berg data en de smaak van zure mattenEetbaar papier op en onder fruitrepen.

Andriessen vuurt de ene na de andere vraag af op Smits en Buitenom. “Hebben jullie een intern laboratorium voor productontwikkeling? Wie zijn de aandeelhouders? Bestaat er in Nederland of daarbuiten een vergelijkbaar bedrijf? Is het moeilijk voor jullie bedrijf om mensen te vinden? Hoe ziet de man-vrouw-verdeling eruit?” Het jurylid luistert aandachtig, maakt aantekeningen en scant een berg data op een breedbeeld presentatiescherm. 

Augurkenkoning

Tussen de bedrijven door vertelt Andriessen dat hij voor het derde achtereenvolgende jaar jureert. Hij bezoekt in april en mei 6 genomineerde ondernemingen in de categorie mkb. Van de Amsterdamse augurkenkoning Kesbeke tot kauwgomfabriek BenBits in Heerhugowaard. Met alle input schrijft Andriessen rapporten voor het juryberaad. De bezoeken aan de overige 24 OVNH-finalisten zijn verdeeld over de collega-juryleden. 

Na veel lezen, overleggen, wikken en wegen komt het uiteindelijk aan op knopen doorhakken. Tijdens het finalegala brengt de jury het aantal titelkandidaten terug tot 3 per categorie. Die ondernemers mogen met een pitchpresentatie van 45 seconden een ultieme gooi doen naar de overwinning. Wie er straks in de 4 gouden enveloppen zitten, weet de vakjury pas op 29 mei. “Alles is die avond nog mogelijk", aldus Andriessen. “Ook bij ondernemingen die er heel goed voorstaan, kunnen de zenuwen ineens opspelen tijdens de pitch.”

Kies jouw favoriete onderneming

Stemmen voor de Publieksprijs kan nog tot en met woensdag 29 mei (17.00 uur) via deze pagina.

Jurybezoek met een berg data en de smaak van zure mattenSfeerbeeld van de OVNH-finaleavond.