Rugzakken kandidaat-Europarlementariërs gevuld met ervaringen Noord-Hollandse ondernemers
Noord-Hollandse ondernemers dragen bij aan Europese doelen, maar innoveren en verduurzamen onder EU-wetgeving is niet altijd makkelijk.
Om de toekomstige Europarlementariërs in Brussel dilemma’s en ervaringen mee te geven, gingen ondernemers op 7 mei op het provinciehuis in Haarlem in gesprek met 8 kandidaat-Europarlementariërs.
Op 6 juni mogen Nederlanders hun stem voor Europa uitbrengen. Europa lijkt ver weg, maar er zijn genoeg onderwerpen die Noord-Holland raken en waar ondernemers aan bijdragen, denk aan duurzame mobiliteit, circulaire economie, land- en tuinbouw en natuur en klimaat. Tijdens een diner met 4 thematafels gingen Gedeputeerde Staten, kandidaat-Europarlementariërs en ondernemers hierover in gesprek.
Gasten schuiven aan bij 4 thematafels
Voordat de gesprekken aan tafel van start gingen, gaf commissaris van de Koning Arthur van Dijk de kandidaat-Europarlementariërs mee: “Zorg dat je goede contacten hebt. Want als je concrete praktijkvoorbeelden hebt en mensen kunt overtuigen hoe het gaat in de praktijk, kom je tot succesvolle oplossingen.”
Regelgeving belemmert innovatie en duurzaamheid
Aan praktijkvoorbeelden geen gebrek deze avond. Zo werd er veel gesproken over onlogische wetten en regels. Een tuinbouwer vindt bijvoorbeeld de regels voor een gezonde bodem moeilijk toe te passen: Gewassen moeten nu worden afgewisseld op bedrijfsniveau, maar dat is makkelijker op perceelniveau. Ook zijn de huidige regels niet geschikt om circulaire economie te bevorderen, want grondstoffen uit weggegooide producten worden snel bestempeld als ‘afval’, waardoor ze niet worden gebruikt voor een nieuw product.
Sommige dilemma’s zijn niet direct verholpen met regels. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat land- en tuinbouwbedrijven financieel rendabel blijven, zodat ook de volgende generatie aan de slag wil in de sector? En wie bepaalt wat veilige software-instellingen zijn als mensen steeds vaker rijden in auto’s met rijhulpsystemen die zelf reageren op verkeerssituaties?
Vraagstukken voor Brussel
Waar moeten de Europarlementariërs straks mee aan de slag? Broccoliteler Sabine van den Berg (Verdonk Broccoli) uit Wevershoof heeft aan het begin van de avond een duidelijke vraag: “In Europa bewegen we naar een vraaggestuurde voedselmarkt. Dat betekent dat er veel concurrentie komt aan de vraagkant en dat niet al het voedsel in Nederland blijft. De vraag waar Brussel mee aan de slag moet: hoe verdelen we het voedsel in Europa, zodat iedereen genoeg en gezond eten krijgt?”
Ook Denis Mulder, oprichter van H2Dock en voorzitter van Stichting Zeester heeft een dringende opdracht: “Waterstof is een markt die niet zomaar op gang komt. Ik hoop dat Europa 2 zaken oppakt: de opslag en het transport van waterstof. Opslag kun je bijvoorbeeld niet per land regelen, dat moet op Europees niveau gecoördineerd worden.”
Gedeputeerde Rosan Kocken (midden) aan tafel met onder andere ondernemer Denis Mulder en kandidaat-Europarlementariër Raquel García Hermida
Gemotiveerde kandidaat-Europarlementariërs
Genoeg voorbeelden uit de praktijk die de aanwezige kandidaat-Europarlementariërs, Jamilja van der Meulen (NSC), Caspar Brusewitz (VOLT), Eveline Herben (BBB), Ingeborg ter Laak (CDA), Lennart Salemink (VVD), Jeanette Baljeu (VVD), Raquel García Hermida (D66) en Brigitte van den Berg (D66) straks mee kunnen nemen naar Brussel. Wat is hun motivatie om op Europees niveau politiek actief te worden? Hermida: “Ik ben geboren in Spanje, maar dankzij de Europese Unie kon ik hier studeren, werken en een gezin stichten. Alles lag open om mijn geluk te zoeken. En dat is mijn motivatie om het idee van Europa te verdedigen. Ik geloof dat de stem van de regio’s wat luider mag klinken in Europa. Dus ik hoop de regio en Brussel beter te verbinden.”
Ter Laak is nu wethouder voor de gemeente Zoetermeer. Waarom wil zij toch naar Europa? “Veel van wat ik uitvoer als wethouder is in Brussel bedacht. Als ik bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in de stad wil verbeteren, dan heb ik regels vanuit Brussel nodig. Maar ik verklap ook: Het was altijd mijn meisjesdroom om het internationale politieke podium te betreden.”
Gedeputeerde Jeroen Olthof vertelt wat er besproken is aan de tafel duurzame mobilieit
6 juni verkiezingen Europees Parlement
Op 6 juni 2024 mogen Nederlanders voor de tiende keer hun stem uitbrengen voor Europa. Tijdens de Europese verkiezingen kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers als leden van het Europees Parlement. Lees hier waarom stemmen belangrijk is. Op de pagina Noord-Holland in Europa is te lezen hoe provincie Noord-Holland de samenwerking zoekt met Europa.