Grensaanpassingen Natuurnetwerk definitief

Gedeputeerde Staten (GS) hebben dinsdag 4 juli 2023 een definitief besluit genomen over de Nota van Beantwoording en de voorgestelde grensaanpassingen van het Natuurnetwerk Nederland. Voor een optimaal Natuurnetwerk is het nodig om de grens op sommige plekken aan te passen. Zo komen percelen met kansen voor de natuur in het netwerk te liggen en percelen met minder natuurwaarde juist buiten het NNN. Het Natuurnetwerk neemt daarmee toe in kwaliteit.

De grensaanpassingen gelden per 10 juli 2023. In dit besluit zijn 60 herbegrenzingsverzoeken behandeld. Met dit besluit wijzigt de omvang van het Natuurnetwerk niet. Een overzicht van de grensaanpassingen is te vinden op de pagina Omgevingsverordening NH2020, onder het kopje 'Documenten OV NH2020'. Daar staat de Nota van Beantwoording ronde 2023-I. In dit document is in hoofdstuk 2 een digitale kaart en een overzicht van alle wijzigingen te vinden. 

Werkingsgebieden 

Het Natuurnetwerk is een van de werkingsgebieden van de Omgevingsverordeningen Noord-Holland 2020 en Noord-Holland 2022. In de Omgevingsverordening staat waar in de provincie welke regels gelden, welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. Dit is belangrijk omdat het duidelijk maakt wat in een bepaald gebied wel of niet mogelijk is. Alle werkingsgebieden zijn terug te vinden op de digitale kaart van de provincie.  

Jaarlijks proces 

Elk jaar beoordelen GS de ontvangen verzoeken tot grensaanpassingen van het Natuurnetwerk. Deze grensaanpassingen worden 6 weken ter inzage gelegd. Geïnteresseerden kunnen dan de grensaanpassingen bekijken. Dit gebeurt jaarlijks in het voorjaar. Tijdens de terinzagelegging kunnen reacties (zienswijzen) bij GS worden ingediend. In de Nota van Beantwoording geven GS een reactie op de zienswijzen. Daarna wordt de nota besproken in de PS-commissie en nemen GS een definitief besluit. Dit besluit is te vinden op de pagina GS-besluiten

Grensaanpassingen Natuurnetwerk definitief