Herstel rietgrasland in Het Twiske afgerond

Het Twiske is naast een recreatiegebied ook een natuurgebied.

In het gebied komen enkele bijzondere vogels voor, zoals de roerdomp en de bruine kiekendief, die afhankelijk zijn van moeras en riet. Door de neerslag van stikstof groeit het moeras snel dicht met bramen, wilgen en berken. Dit heet opslag of verlanding. De provincie werkt samen met Recreatie Noord-Holland in Het Twiske aan het herstel van de natuur. In de video hieronder (opgenomen in maart) vertelt de provincie wat er is gedaan en waarom.

Videostill Natuurherstel Het Twiske
Bekijk de video

Natuurherstelmaatregelen

Op 5 locaties in het recreatiegebied zijn percelen rietland hersteld en teruggebracht in de oorspronkelijk natuurlijke oude staat. De totale oppervlakte van deze gebieden is 8,5 hectare (circa 12 voetbalvelden groot). De werkzaamheden vonden plaats tussen december en begin maart, vóór het broedseizoen begon.

Het beboste rietveld werd gemaaid zodat het riet daarna weer kan teruggroeien. Sterke rietvelden (zonder bramen, wilgen of berken) zijn niet alleen een mooi gezicht voor recreanten, maar vooral ook onmisbaar als leefomgeving voor moerasvogels. De percelen liggen er nu weer bij zoals bij de aanleg van het recreatiegebied in de jaren zeventig. De natuur kan weer voor jaren zijn gang gaan. 

Herstel rietgrasland in Het Twiske afgerond
Rietgrasland in de oude situatie. Perceel was verland en niet meer nat, dichtgegroeide waterpartij en opschot van wilgen en bramen. 

Herstel rietgrasland in Het Twiske afgerond
Nieuwe situatie. Het perceel is afgeplagd, de ondergrond is weer nat en opschot en bramen zijn verwijderd. 

In de nieuwe situatie ziet het perceel er nu nog kaal uit maar over paar maanden groeit er weer riet. De beheermaatregelen zorgen ervoor dat de natuur mooi, robuust en aantrekkelijk blijft voor rietvogels om te broeden en te verblijven.

Natuurherstel

Samen met partners werkt de provincie aan natuurherstel. Bekijk de hele videoreeks over dit onderwerp.