Jaarverslag ARO: samen naar een antwoord op ruimtelijke opgaven

De beschikbare ruimte in Noord-Holland staat steeds meer onder druk. Er is meer ruimte nodig voor woningbouw en bedrijventerreinen, maar ook voor zonnevelden, windturbines en transformatorstations en voor maatregelen met het oog op klimaatadaptatie zoals waterberging. Tegelijkertijd liggen er vanuit onder meer NNN, Natura2000 en Bijzonder Provinciaal Landschap beperkingen op deze ontwikkelingen.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO).

Flexwoningen in aanbouw voor Oekraïense vluchtelingen.
Flexwoningen in aanbouw voor Oekraïense vluchtelingen (foto: Johannes Abeling).
 
De onafhankelijke Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) wil in gesprek met gemeenten, ontwikkelaars en ontwerpbureaus een creatieve, constructieve en oplossingsgerichte bijdrage leveren aan plannen die antwoord geven op deze opgaven. In het jaarverslag 2022 gaan de leden van de ARO met elkaar in gesprek over ruimtelijke kwaliteit en de rol van de commissie.

Flexwoningen en onderstations

De ARO zag het afgelopen jaar bijvoorbeeld nieuwe typen plannen langskomen voor ontwikkelingen, waarover niet eerder is geadviseerd. Zo werden meerdere plannen besproken met betrekking tot de bouw van flexwoningen voor vluchtelingen. Deze hebben een tijdelijk karakter, maar liggen vaak op landschappelijk kwetsbare plekken aan de rand van woonkernen en hebben ook invloed op de langere termijn. Hoe ga je daarmee om?, vraagt de ARO zich af. 

Daarnaast adviseerde de commissie over een aantal grotere onderstations die noodzakelijk zijn om het elektriciteitsnetwerk op peil te houden. Komen ze op de juiste plek en hoe pas je ze ruimtelijk in? Er ontstaat een nieuwe laag in het landschap. Deze voorzieningen zouden, net als zonneparken, meer gecombineerd moeten worden met andere opgaven die voorliggen, zoals waterberging, biodiversiteit en recreatievoorzieningen, aldus de ARO.

Over de ARO

De Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling is een onafhankelijke adviescommissie die vroeg in het planproces om advies kan worden gevraagd over de ruimtelijke kwaliteit van plannen. 
 
De ARO adviseert rechtstreeks aan het bestuur van de overheidsorganisatie die om advies vraagt. De commissie bestaat uit 7 externe deskundigen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en staat onder onafhankelijk voorzitterschap van Han ter Heegde