Start procedure netuitbreiding 380 kV Noord-Holland Noord

Om knelpunten in het elektriciteitsnet te voorkomen en de energietransitie mogelijk te maken, is uitbreiding van het hoogspanningsnet nodig.

Daarom starten het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT een ruimtelijke procedure voor de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding naar Noord-Holland Noord. Op verschillende plaatsen in Noord-Holland vinden in juni informatieavonden plaats.

Project Netuitbreiding Noord-Holland Noord 

De vraag naar duurzaam opgewekte energie groeit in hoog tempo, ook in Noord-Holland. Hierdoor groeit ook de vraag naar ruimte op het stroomnet. Om knelpunten in de verwachte groei tussen vraag en aanbod van elektriciteit te verhelpen, is naast uitbreiding van het bestaande 150kV-netwerk, ook een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding, met bijbehorende hoogspanningsstations, nodig. Waar in Noord-Holland die precies komen, staat nog niet vast. 

Informatiebijeenkomsten

Het ministerie en netbeheerder TenneT organiseren in juni diverse informatieavonden en 1 webinar, over de voorgenomen uitbreiding van het hoogspanningsnet in Noord-Holland. Iedereen is welkom om met de aanwezige medewerkers in gesprek te gaan. Meer informatie over de avonden en hoe aan te melden is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Reageren op de plannen

Het ministerie en TenneT werken de plannen komende tijd verder uit. Meer informatie daarover is te vinden in het ‘Voornemen en Voorstel voor Participatie voor de 380 kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord’. Hierin staat ook hoe de omgeving kan meedenken. Iedereen die dat wil, kan op de plannen reageren. 

Vergaande samenwerking

De afspraken die Rijk, provincie en TenneT maken over de samenwerking bij de nieuwe 380 kV-verbinding naar Noord-Holland Noord gaan verder dan voorheen gebruikelijk. Ministerie, provincie en TenneT werken hand-in-hand aan de komst van de verbinding en het energiesysteem van de toekomst. Zo ziet de provincie er op toe dat de inspraak vanuit de regio in de vormgeving van de plannen wordt meegenomen. Ook blijft de provincie verantwoordelijk voor het in behandeling nemen van aanvragen van de nodige vergunningen en ontheffingen. De minister voor Klimaat en Energie blijft, in samenspraak met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, het bevoegd gezag voor de manier waarop de nieuwe hoogspanningsnetten in het landschap worden ingepast.

Meer informatie over de 380 kV netuitbreiding is te vinden op de website van de RVO en de website van TenneT.

Start procedure netuitbreiding 380 kV Noord-Holland Noord