Bouwvoorbereidingen starten voor vernieuwing Cruquiusbrug (N201)

De bouwvoorbereidingen voor de vernieuwing van de Cruquiusbrug (N201) starten maandag 13 november 2023. De aannemer begint met het inrichten van het bouwterrein en met werkzaamheden aan het fietspad richting Heemstede. De werkzaamheden aan de brug starten medio december. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden eind 2025 afgrond.

Voorbereidende werkzaamheden

De aannemer begint maandag 13 november met de inrichting van het bouwterrein, zoals het plaatsen van de bouwhekken en het opbouwen van de keet. Daarnaast vinden er werkzaamheden plaats aan het fietspad richting Heemstede. Voor deze werkzaamheden wordt het fietsverkeer alleen op vrijdag 17 november van 07.00 uur tot 15.00 uur omgeleid via het andere brugdeel. Dit omrijden kost maximaal 5 minuten extra reistijd.

Omleidingskaart fietsverkeer
Omleidingsroute fietsverkeer op 17 november 2023


Officiële start werkzaamheden

Medio december starten officieel de werkzaamheden aan de Cruquiusbrug. De omgeving ontvangt nog uitgebreide informatie over de hindermomenten en omleidingsroutes. Hieronder volgt de planning op hoofdlijnen. 

Planning op hoofdlijnen 

Fase Wat Datum
Start fase 1 Brugdeel richting Heemstede 15 december 2023
Start fase 2 Brugdeel richting Hoofddorp  oktober 2024
Start fase 3 Afronding    mei 2025    
Einde Werkzaamheden gereed  eind 2025
   
     

Nieuwe Cruquiusbrug

De Cruquiusbrug is aan vervanging toe. De nieuwe brug wordt in 2023-2025 circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd volgens de principes industrieel Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). Het brugdeel richting Heemstede wordt vervangen en verbreed waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsers en voetgangers. Het brugdeel richting Hoofddorp wordt in die periode onderhouden. De huidige voetgangerstunnel wordt aangepakt en er komt aan de kant van gemeente Haarlemmermeer een fietsonderdoorgang, waardoor het fietsverkeer direct en veilig onder de N201 kan doorfietsen. Met de verbrede nieuwe brug verbetert de veiligheid en doorstroming van zowel fietsers, voetgangers als het wegverkeer op de N201.

Duurzaamheid 

Een energie neutrale brug is zelfvoorzienend en wekt evenveel energie op als de brug verbruikt. Door de brug circulair te bouwen wordt bovendien efficiënt en slim omgegaan met grondstoffen en materialen. Tegelijkertijd kan de provincie zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Ook wordt de nieuwe brug zo ontworpen en gebouwd dat brugonderdelen worden gestandaardiseerd. Hierdoor zijn ze in de toekomst herbruikbaar voor andere bruggen. Bekijk de video (YouTube) over Industrieel, Flexibel en Demontabel bruggen bouwen (IFD). Alle bruggen van de provincie Noord-Holland worden voortaan volgens de IFD-principe ontworpen, gebouwd en onderhouden. 

Samenwerking

De vernieuwing van de Cruquiusbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met gemeenten Heemstede en Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en Hoogheemraadschap van Rijnland. De werkzaamheden worden door de aannemerscombinatie van Hattum en Blankevoort/Hollandia Infra uitgevoerd en zijn eind 2025 afgerond. 

Meer informatie 

Met vragen over de Cruquiusbrug kunnen (vaar)-weggebruikers  en omwonenden contact opnemen het Servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis) of stuur een e-mail naar servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Cruquiusbrug is ook te vinden op www.cruquiusbrug.nl of de regionale Facebookpagina: Zuid-Kennemerland/IJmond