Wijziging werkingsgebieden en bijlagen Omgevingsverordening Noord-Holland

In een aantal zogeheten werkingsgebieden, zoals Bijzonder Provinciaal Landschap, Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Provinciale Monumenten, gaat de provincie de grenzen aanpassen.

Er zijn ook wijzigingen in de bijlagen van de Omgevingsverordening. Deze aanpassingen liggen ter inzage van 21 februari tot en met 2 april 2024. Iedereen kan erop reageren.

Monumenschild provincie Noord-Holland

In de Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 (OV NH2022) is benoemd in welke gebieden welke activiteiten mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. In enkele van deze werkingsgebieden worden de grenzen gewijzigd, waaronder het Bijzonder Provinciaal Landschap, Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Provinciale Monumenten. Het gaat om verschillende soorten wijzigingen: van aanpassingen van de grenzen daar waar die niet overeenkomen met de werkelijke situatie, tot wijzigingen die zijn verzocht door provinciale partners. Of wijzigingen die nodig zijn voor de optimalisatie van het Natuurnetwerk. Het gaat om in totaal 77 voorgestelde wijzigingen in de werkingsgebieden. 

Deze ronde bevat ook 5 wijzigingen in de bijlagen van de Omgevingsverordening. Een voorbeeld hiervan is het toevoegen van de nadere uitwerking van de kernkwaliteiten van werelderfgoed Droogmakerij de Beemster aan de OV NH2022. Deze uitwerking van de kernkwaliteiten dient als toetsingskader voor omgevingsplannen van de gemeente.

Reageren op de voorgestelde wijzigingen

De voorgestelde wijzigingen in de grenzen van de werkingsgebieden en in de bijlagen van de OV NH2022 liggen van woensdag 21 februari tot en met dinsdag 2 april 2024 ter inzage. Iedereen die dat wil, kan in deze periode op het ontwerp reageren. De ontvangen reacties worden verwerkt en, waar van toepassing, meegenomen in het definitieve besluit. Naar verwachting treden de wijzigingen op 1 juli in werking.

Werkingsgebieden en bijlagen periodiek gewijzigd

Door specifieke ontwikkelingen in een gebied, vanwege wensen uit de omgeving, of vanwege nieuw of gewijzigd beleid kan het nodig zijn om de grenzen van een werkingsgebied of de inhoud van een bijlage aan te passen. De provincie verwerkt deze aanpassingen 2 keer per jaar, in juli en januari. Meer informatie is te vinden op Omgevingswet, -visie en -verordening.