Monitor Werklocaties: Noord-Holland telt meeste bedrijven in Nederland

Noord-Holland huisvest het hoogste aantal bedrijven van alle Nederlandse provincies. Dat blijkt dit jaar uit de Monitor Werklocaties. De monitor biedt ook uitgebreid inzicht in de verduurzaming van werklocaties.

Kantoorgebouw met weerspiegelend glas

De Monitor Werklocaties (pdf, 3 MB) brengt jaarlijks ontwikkelingen in beeld op werklocaties in Noord-Holland, zoals bedrijventerreinen en kantoren. Daarmee biedt de monitor zicht op een belangrijke opgave uit het coalitieakkoord: zorgen voor toekomstbestendige bedrijvigheid.

Economie: meer bedrijven en banen    

De economie heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de werklocaties in de provincie. Na economisch mindere coronajaren groeit de Noord-Hollandse economie sterk, naar een totale waarde van € 166 miljard. Er zijn in 2022 410.090 bedrijven in de provincie, een stijging van 5,9% ten opzichte van 2021. Noord-Holland heeft daarmee het grootste aantal bedrijven van alle Nederlandse provincies. 

De monitor laat ook zien hoeveel bedrijven verhuizen en waarheen. In totaal vertrokken én vestigden zich 2.240 bedrijven (met meer dan 5 werknemers) binnen Noord-Holland. De meeste bedrijven vertrokken uit Amsterdam (twee vijfde van het totaal). Amsterdam verwelkomende echter ook de meeste bedrijven, samen met de regio Amstelland-Meerlanden, die per saldo het meest profiteerde van de verhuizingen.

Kantorenvoorraad lager na corona, leegstand ongeveer gelijk

De kantorenvoorraad in Noord-Holland is licht gedaald. Op 1 januari 2023 was de voorraad 11,9 miljoen vierkante meter. De opname van kantoorruimte ligt sinds de pandemie op een lager niveau dan daarvoor. De leegstand van kantoren blijft met 11,3% ongeveer gelijk. 

Bedrijventerreinen: meer banen, transformatie blijft achter

Noord-Holland heeft 344 bedrijven- en zeehaventerreinen. De werkgelegenheid op deze terreinen is toegenomen tot 310.000 banen (+4,2%). In Noord-Holland worden ook bedrijventerreinen getransformeerd naar een andere functie, zoals wonen of kantoren. In Noord-Holland blijft het transformeren van bedrijventerreinen wel achter bij de plannen hiervoor. West-Friesland en Zaanstreek-Waterland zijn het meest actief op het gebied van subsidieaanvragen voor bedrijventerreinen: in deze regio’s werden de meeste provinciale subsidies aangevraagd voor georganiseerd beheer en verduurzaming van bedrijventerreinen, blijkt uit de monitor.

Verduurzaming: gasverbruik neemt af, meer elektriciteitsgebruik

Vanaf 2023 geldt voor verduurzaming bij kantoren een energielabelverplichting van label A, B of C. Van de Noord-Hollandse kantoren heeft 87% zo’n energielabel. Het gebruik van elektriciteit op de werklocaties neemt toe en het gasverbruik neemt er af. De monitor laat ook zien dat het verbruik van gas het hardst afneemt op de kantorenlocaties, terwijl het elektriciteitsgebruik op bedrijventerreinen bovengemiddeld snel toeneemt. 

De rapportage, gedetailleerde online dashboards en atlas zijn beschikbaar op Bedrijventerreinen & kantoren. Op deze pagina staat ook meer informatie over bedrijventerreinen en subsidies.