Ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied openbaar

Het Rijk heeft het Ontwerpprogramma van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gepubliceerd. Ook is het bijbehorende milieueffectrapport openbaar.

Het NPLG vormt de basis voor het Noord-Hollandse programma over het landelijk gebied. Wie dat wil kan op beide documenten reageren. Dat kan vanaf nu tot en met 26 februari via de website www.platformparticipatie.nl/NPLG.

In het Nationaal Programma Landelijk Gebied werken rijksoverheid en lokale partijen samen aan een leefbaar landschap in heel Nederland. Om dat te bereiken brengt het Rijk de belangen van natuur, water, stikstof, landbouw en klimaat samen. In het Ontwerpprogramma NPLG staan de doelen en kaders beschreven en de relatie met economie en samenleving. Nu is er dus de mogelijkheid om te reageren op het nationale programma. Het ministerie van LNV beoordeelt de reacties en vervolgens wordt bekeken of er aanpassingen nodig zijn.

Samenhang met Provinciaal Programma Landelijk Gebied

Het NPLG vormt de basis voor gebiedsprogramma’s die alle 12 de provincies moeten maken voor hun gebied. In Noord-Holland gaat het om het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). De komende maanden werkt de provincie aan de volgende versie van het PPLG. Daarbij is het NPLG een handvat. Ook volgen gesprekken met vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties, industrie, gemeenten, waterschappen en Provinciale Staten om te komen tot een betere versie. 

Webinar over het Nationaal Programma Landelijk Gebied

Voor wie meer wil weten over het NPLG organiseert het Rijk op donderdag 25 januari 2024 een webinar. Aanmelden kan via deze link