Opening zwemseizoen 2024: veilig zwemmen in open water

Het zwemseizoen 2024 voor open water start woensdag 1 mei. Zwemmen en recreëren in het water en op het strand brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s.

Strand met mensen

Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek, omdat het water niet schoon is. De provincie adviseert daarom alleen te zwemmen op aangewezen zwemlocaties. Hier wordt de veiligheid en de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gecontroleerd. Op het blauwe informatiebord bij de zwemlocatie of op www.zwemwater.nl is te zien of een specifiek zwemadvies geldt.

Veiligheid

De provincie Noord-Holland heeft 151 plekken aangewezen als zwemlocatie. Op sommige niet aangewezen zwemlocaties is het verboden om te zwemmen, zoals bij bruggen, sluizen en in vaarwegen. Op sommige locaties kan stroming aanwezig zijn, kunnen er objecten in het water liggen of kan de overgang van diep naar ondiep snel gaan. De provincie raadt aan hierop alert te zijn. 

Ook geeft de provincie aan dat het belangrijk is de adviezen te volgen van de lifeguard, als ze er zijn. Let ook op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel, oranje of paars in de vlag wijst op gevaar. Wanneer men gaat zwemmen, is het belangrijk ervoor te zorgen er iemand op hen let. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water zijn te vinden op Veiliginenuithetwater.nl.

Gezondheid

Tijdens het zwemseizoen wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gemeten op bepaalde (poep)bacteriën of terugkerend blauwalg. De provincie laat dit jaar voor het eerst controleren op de aanwezigheid van PFAS bij verschillende zwemlocaties. Dit gebeurt in april en juli. De focus ligt op PFAS, omdat er landelijk zorgen zijn over de mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico's voor zwemmers. De provincie wil erachter gekomen hoe dit zit bij de aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland. De provincie gaat in gesprek met onder meer Noord-Hollandse waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies over de mogelijkheden van het in beeld brengen van andere gevaarlijke stoffen bij aangewezen zwemlocaties.

Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Is dit niet mogelijk, dan moet men in ieder geval de handen te wassen voordat ze iets eten. Bij een bezoek aan het strand moeten mensen extra alert zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze het zeeschuim inslikken.

Watersporten

Bij watersporten als surfen en kajakken komen mensen ook in aanraking met open water. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen: douche na in het water te zijn geweest of was in ieder geval de handen voordat je gaat eten.