Terugblik op de zesde Technologietafel

De manifestbeweging Werken en ontwikkelen 2030 NH organiseerde woensdag 13 december 2023 alweer de zesde Technologietafel. Een terugblik.

Ieder half jaar komt de manifestbeweging Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland bij elkaar op een locatie van 1 van de manifestdeelnemers. Dit keer was dat de campus Techport in Velsen-Noord. De dag voor de Technologietafel, op 12 december 2023, was het precies 10 jaar geleden dat Techport werd opgericht. Extra feestelijk dus!

Tijdens de Technologietafel was 1 van de thema’s een Manifest 2.0. Er zijn ideeën opgehaald voor vervolgacties om groene ambities waar te maken. Hoogtepunten van de dag waren de lancering van de campagne ‘Zet de groene wereld aan’ en de uitreiking van de wisseltrofee Werken en ontwikkelen 2030 NH aan Monique van der Voort van Technologiecoalitie Noord-Holland. Bijna 90 deelnemers bezochten de bijeenkomst. Zij zetten zich allemaal in voor een veerkrachtige arbeidsmarkt met als focus een groen en duurzaam Noord-Holland.

Terugblik op de zesde Technologietafel

Innovatie is leidend

Programmadirecteur van Techport, Henno van Horssen, liet zien hoe Techport verbinder en aanjager is binnen het ecosysteem Techport. Dat zorgt ervoor dat scholen en bedrijven gezamenlijk op weg gaan naar de eerste groene industriezone van Nederland. Innovatie is hierbij steeds leidend. Relatiebeheer en communicatie zijn essentieel. En de Techport Technologieweek is hét vlaggenschip-project.

Verbindend samenwerken 

De Technologietafel bood opnieuw een vol en mooi programma met plenaire presentaties, deelsessies en een excursie naar Techport-partner Blok System Supply. Traditiegetrouw werd ook de wisseltrofee uitgereikt. Die ging naar Monique van der Voort van Techniekcoalitie Noord-Holland. Ze ontving de prijs uit handen van de vorige winnaar Martin de Haan en gedeputeerde Esther Rommel.

Terugblik op de zesde Technologietafel

Meerdere keren kwam in het juryrapport terug dat Van der Voort een echte verbinder is. “Ze levert een grote bijdrage door haar inzet voor het Servicepunt Techniek (SPT), waarbij zij toeziet op verbindend samenwerken door de gehele provincie. Ook maakt ze verbinding op het thema Instroom. Ze schuwt geen onderwerp, is kritisch en scherp, en houdt focus op de gewenste resultaten.”

Leerpunten 

In verschillende deelsessies gingen deelnemers met elkaar in gesprek over uitdagingen en oplossingen in het realiseren van de manifestambitie: een veerkrachtige technische en technologische arbeidsmarkt voor een groen en duurzaam Noord-Holland. Uit de sessies kwamen inzichten naar voren waarmee de beweging aan de slag gaat. Enkele leerpunten:

  1. Zet de groene wereld aan! Er is lang aan gewerkt: 1 taal, 1 beeld om meer mensen te interesseren in techniek. Onderwijs, MBK, overheid en sectorpartners kunnen nu aan de slag met de campagne. Ga naar de website en druk op de knop.
  2. De Techport Techniektuin werkt bottom-up om zijinstromers in de techniek te behouden. Het is een oriëntatieprogramma waarin oriëntatie, activatie en begeleiding in de praktijkleeromgeving centraal staan. Het enthousiasme is groot. De intentie luidt: iedereen is welkom. Maar dat vraagt wel om échte betrokkenheid in elke laag van een bedrijf.
  3. Blok System Supply regelt productielijnen, van desinfectierobots tot assemblagemachines. Solliciteren kan zonder brief en cv, maar met een goed gesprek. Eenmaal aan het werk, zetten zij alles op alles om mogelijkheden en drijfveren optimaal te benutten.
  4. Om Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren begin je eerst met nadenken over wat voor provincie (of land) je wil zijn. Vervolgens is een aanpak nodig die de doelgroepen in al hun diversiteit op zo’n manier benadert, dat ieder mens bereikt kan worden. Van persoonlijk contact tot een webportal of folders en posters.
  5. Tijdens de hele middag was er de mogelijkheid om op posters gedachten achter te laten. Dat konden adviezen zijn, wensen, ideeën, kritische noten etc. Al deze bijdragen worden verwerkt in de herijking van het manifest dat begin 2024 wordt gepresenteerd.

Terugblik op de zesde Technologietafel

Meer informatie over het manifest 

Lees verder over de initiatieven binnen het manifest en hoe u zich kunt aansluiten of ook een bijdrage kunt leveren aan de gezamenlijke ambities op Manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland.