Natuur in Laag Holland ook volgens Ecologische Autoriteit onder druk

De Ecologische Autoriteit heeft adviezen uitgebracht over de natuurdoelanalyses voor 2 natuurgebieden in Noord-Holland: Polder Westzaan en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske (IVOT).

De Autoriteit is het eens met de conclusies die provincie Noord-Holland trekt over de natuur die onder druk staat in deze gebieden. Zij geeft voor beide concept-analyses wel aan informatie over de water- en natuurkwaliteit te missen. De provincie bekijkt naar aanleiding van dit advies hoe de natuurdoelanalyses aangepast moeten worden.

Alle provincies met Natura 2000-gebieden moeten natuurdoelanalyses opstellen waarin zij onderbouwen wat er in een gebied nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s. De Ecologische Autoriteit, ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof, beoordeelt deze natuurdoelanalyses.

Natuurdoelanalyses

In de natuurdoelanalyses die door de provincie zijn gemaakt, staan 7 conclusies over stikstofgevoelige landschappen. Het gaat om onder andere zogeheten veenmosrietland en hoogveenbossen. Hieruit blijkt dat de beschermde natuur in Polder Westzaan en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske verslechtert en dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. Beide natuurgebieden zijn sterk verweven met landbouwgronden waar mest gebruikt wordt en waar de waterpeilen op de landbouw zijn afgestemd. Een slechte waterkwaliteit en een te grote drooglegging van de natuur zijn het gevolg. Ook is sprake van te veel stikstof, wat leidt tot verzuring en vermesting. 

Aanvullende maatregelen nodig

De Ecologische Autoriteit ziet dat er al verschillende (beheer)maatregelen genomen worden in de gebieden, maar ook dat nieuwe aanvullende maatregelen nodig zijn om verslechtering te voorkomen en voor voldoende herstel van de natuur te zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van het watersysteem door natuur en landbouw meer te scheiden. Maar ook het terugdringen van de neerslag van stikstof en het optimaliseren van het huidige beheer. 

Vervolg

Gedeputeerde Staten gaan de adviezen van de Ecologische Autoriteit verder bestuderen en kijken hoe ze meegenomen kunnen worden in de gebiedsplannen voor Polder Westzaan en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske.

Het is de tweede keer dat de Ecologische Autoriteit met een advies komt over Noord-Hollandse concept-natuurdoelanalyses. Voor de zomer was dat voor Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder en Eilandspolder. Over 8 andere natuurdoelanalyses in Noord-Holland volgt de komende maanden advies. De uiteindelijke natuurdoelanalyses worden onderdeel van het gebiedsplan dat Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) heet.

Natuur in Laag Holland ook volgens Ecologische Autoriteit onder druk