Grensaanpassingen van het natuurnetwerk in Noord-Holland ter inzage

Om te komen tot een optimaal natuurnetwerk heeft provincie Noord-Holland een ontwerpbesluit genomen over 48 verzoeken om de grenzen aan te passen. Het netwerk zorgt voor grotere leefgebieden voor dieren en planten, waardoor ze meer kans krijgen om te verspreiden.

Reageren op de grensaanpassingen kan van 21 februari tot en met 2 april 2024.

Luchtfoto polder

Het gaat om grensaanpassingen door heel Noord-Holland, van Texel tot aan de Oostelijke Vechtplassen. Veel van de verzoeken komen voort uit lopende gebiedsprocessen. In deze gebieden is de provincie in gesprek met betrokken grondeigenaren, pachters en partners over de afronding van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het besluit geeft duidelijkheid over welke gronden binnen of buiten het netwerk (komen te) liggen. Bekijk de voorgestelde grensaanpassingen op de pagina Terinzageleggingen.

Reageren op de grensaanpassingen

De grensaanpassingen liggen van 21 februari tot en met 2 april ter inzage. Iedereen die dat wil kan in deze periode op het besluit reageren. Op Terinzageleggingen zijn vanaf dat moment ook de bijbehorende stukken in te zien. De voorgestelde grensaanpassingen voor het NNN zijn onderdeel van een groter besluit. Namelijk de wijziging werkingsgebieden van de Omgevingsverordening van Noord-Holland, waarin wijzigingen van verschillende werkingsgebieden zijn meegenomen. 

Vervolgproces

De ontvangen reacties worden verwerkt in een zogenaamde Nota van Beantwoording en, waar van toepassing, meegenomen in het definitieve besluit. Voorbereidend op het definitieve besluit van Gedeputeerde Staten behandelt de verantwoordelijke Statencommissie in juni het onderwerp. Gedeputeerde Staten nemen vervolgens een definitief besluit, de grensaanpassingen treden naar verwachting op 1 juli in werking.

Natuurnetwerk Nederland (NNN)

De provincie heeft de taak om het natuurnetwerk in 2027 af te ronden. Voor een optimaal netwerk is het nodig om de grens op sommige plekken aan te passen. Zo komen percelen met kansen voor de natuur in het netwerk te liggen en percelen met minder natuurwaarde juist buiten het NNN. Het netwerk neemt daarmee niet toe in omvang, maar wel in kwaliteit. Elk jaar beoordelen Gedeputeerde Staten alle binnengekomen verzoeken tot grensaanpassingen van het NNN.

Kijk op de pagina Natuurnetwerk Nederland voor meer informatie of om het proces te volgen.