Keuzes maken vanwege onduidelijkheid beschikbaar budget voor het landelijk gebied

Net als het Rijk wil ook de provincie voortgang houden in het toekomstbestendig maken van het landelijk gebied. Om te komen tot een volgende versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied is het volgens Noord-Holland wel noodzakelijk dat het Rijk de samenwerking verbetert met de provincie.

Noord-Holland heeft onder andere grote behoefte aan algemene maatregelen die natuur versterken en de waterkwaliteit verbeteren en die landbouw een toekomstperspectief geven. Deze maatregelen zijn nodig om de gebiedsprocessen verder te helpen. 

Onderdeel van de gebiedsprocessen in Noord-Holland is het verlagen van de stikstofuitstoot. Alle sectoren zoals de landbouw en industrie moeten zorgen voor een evenredige afname. Om de uitstoot van stikstofbronnen zoals internationale scheepvaart en vanuit het buitenland af te laten nemen, is regie van het Rijk nodig. Dat geldt ook voor een nog steeds onduidelijke stikstofbron ‘ammoniak van zee'. De herkomst van deze bron is onbekend. Terwijl in sommige kustgebieden bijna een derde van de neerslag aan deze bron wordt toegewezen. Noord-Holland vraagt het Rijk om hierop actie te ondernemen. 

Omdat ook onduidelijkheid is over het beschikbare geld, maakt Noord-Holland zich zorgen over de vertraging die is opgelopen in de gebiedsprocessen. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer: “Dit uitstel en het gebrek aan algemeen landelijk beleid maakt dat we keuzes moeten maken. We starten nu geen nieuwe gebiedsprocessen op. En daarnaast werken we aan een uitvoeringsprogramma waarin we keuzes moeten maken rekening houdend met onzekerheid over het budget.” 

Doen wat wel kan 

Beemsterboer vervolgt: “Het liefst zouden we nu meer duidelijkheid willen bieden aan de vele deelnemers in onze gebiedsprocessen. Het gaat onder andere om grondeigenaren en grondgebruikers, belangenorganisaties en gemeenten en waterschappen. We hebben veel contact met hen en zij hebben uiteraard vragen over het vervolg, gezien alle ontwikkelingen. We gaan door met de lopende gebiedsprocessen. We moeten namelijk hard aan de slag om verslechtering van de natuur tegen te gaan, vergunningverlening mogelijk te maken en de landbouw weer perspectief te bieden. We doen wat wel kan zoals de natuur herstellen (waar al geld voor beschikbaar is gesteld), onderzoeken starten voor innovaties in de agrarische sector en een oplossing zoeken voor de PAS-melders.” 

Ondanks de onzekerheid werkt Noord-Holland aan een volgende versie van het PPLG. De komende maanden volgen gesprekken met vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties, industrie, gemeenten, waterschappen en Provinciale Staten om te komen tot een betere versie. In de tussentijd hoopt de provincie van het Rijk duidelijkheid te krijgen over het geld voor de zogenaamde koplopersprojecten. Dit zijn projecten waar de provincie op korte termijn mee kan starten. Voorbeelden van koplopersprojecten zijn het aanleggen van natuurgebieden en het wetenschappelijk borgen van landbouwinnovaties. Daarvoor stelt het Rijk wel geld in het vooruitzicht.

PPLG 

Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied is het Noord-Hollandse programma voor het landelijk gebied. Hierin staan de opgaven waar de provincie voor staat en de doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. Het PPLG richt zich in de eerste plaats op biodiversiteit, stikstof, water, bodem en klimaat. Noord-Holland hecht aan een duurzame toekomst van het landelijk gebied waarin meerdere opgaven tegelijkertijd worden opgepakt. Daarom zijn ook doelen opgesteld voor de thema’s landbouw, landschap, erfgoed en recreatie.