Over het project

De provincie Noord-Holland en de gemeenten Velsen en Beverwijk werken aan de realisatie van twee nieuwe busbanen tussen Beverwijk en Velsen en aan een voet-fietsonderdoorgang onder de Velsertraverse.

De busbanen

De busbanen zijn onderdeel van het hoogwaardig openbaarvervoernetwerk (HOV-netwerk). De ene busbaan komt bij Velsen-Noord, tussen de Velsertraverse en het station Beverwijk. Deze busbaan is ongeveer 300 meter lang en bevat een bushalte en fietsenstalling. De andere busbaan is zo’n 200 meter lang en komt tussen het busstation Beverwijk en de weg Wijckermolen, achter het station. Door de aanleg van de busbanen hoeven de bussen minder afstand af te leggen en neemt de rijtijd af. Tevens zorgen de busbanen voor een verbeterde verkeersveiligheid, omdat de bussen niet meer over de drukke kruisingen hoeven rijden.

Veilige en snelle fietsroutes

Onder de Velsertraverse wordt een voet-fietsonderdoorgang aangelegd. Hierdoor ontstaat een regionale, snellere fietsroute (Regionale Mobiliteitsvisie IJmond) met een verbinding naar station Beverwijk. Het fietspad vanuit Velsen-Noord richting station Beverwijk wordt aangepast, zodat de fietsroute goed aansluit op de nieuwe onderdoorgang. Door de fietsroute worden de doorfietsroute en het fietsknelpunt bij de Velsertraverse (N197) verbeterd en veiliger.

Vertraging in project

De plannen voor de snelle busverbinding tussen Velsen en station Beverwijk en de onderdoorgang lopen vertraging op. Tijdens de voorbereidingen van het werk zijn scheuren ontdekt in het viaduct van de Velsertraverse waar de busbaan op moet aansluiten. Rijkswaterstaat is eigenaar van dit viaduct en heeft eind vorig jaar uit voorzorg de vluchtstrook in de richting van Beverwijk en later ook de rijbaan richting de Velsertunnel afgesloten. Inmiddels is duidelijk dat met extra ondersteuning van het viaduct de busbaan veilig en toekomstvast over de huidige vluchtstrook kan rijden. Binnenkort volgt meer informatie over de planning en voortgang van het project. 

Partners

Het project HOV station Beverwijk is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, gemeente Beverwijk, gemeente Velsen, ProRail en de NS. De provincie voert de werkzaamheden uit.

Onderzoek viaduct Velsertraverse betekent vertraging voor HOV Station Beverwijk

Uitgelicht